Känner du dig frustrerad och mår dåligt när du får signaler från omgivningen att något ska hända, men detta inte blir av? Du är inte ensam. Amerikanska forskare har undersökt hur bananflugor mår när de inte får vad de väntar sig. Till exempel blir deras liv kortare.
– Genom att i vår studie försöka förstå hur sexuellt frustrerade flugor fungerar kan vi lära oss mer om hur stress påverkar vår hälsa och åldrande, säger Scott Pletcher, forskare vid University of Michigan.
Lockämnen
Hans forskargrupp har använt bananflugor som modellsystem för att titta på hur förväntningar som inte infrias inverkar på kroppen. De kom fram till att så kallade feromoner, eller lockämnen, från det motsatta könet påverkade flugorna på flera sätt.
Flugorna levde kortare tid och blev sämre på att lagra fett och klara dålig tillgång på mat. Effekten gällde båda könen, men var kraftigare för hanar. Detta hände både när andra flugor som utsöndrade feromoner var i närheten och när flugorna utsattes för rent feromon. Effekten minskade kraftigt när flugorna fick para sig och försvann när forskarna tog bort ämnet.
Parning bra för hälsan
– Det här visar att parning kan vara fördelaktigt för hälsan. Det är också intressant att se att åldrandet kan påverkas av ett enda ämne som fångas upp av ett sinne, säger Scott Pletcher.
I studien har de sett att det endast är några få nervceller i flugans framben som fångar upp lockämnet. Detta påverkar dock många gener i kroppen, som styr bland annat fettnedbrytningen, immunsystemet och stressreaktioner. Och därmed hur flugan åldras.
– Vi ville ta reda på hur hjärnan reglerar vår hälsa och vårt åldrande. Om vi till exempel kan förstå hur vi kan lindra följderna av kronisk stress, skulle det kunna hjälpa många drabbade. Det är också användbart att förstå varför sex är bra för oss, säger Scott Pletcher.
Studien publiceras i Science.