Småbarn blir undrande när de betraktar någon som inte gör allt för att nå målet. Foto: TT

Förvånade barn när du inte gör allt för att nå målet

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid tio månaders ålder blir barn överraskade när de ser någon som väljer den enklare vägen och struntar i att nå fram till det åtråvärda målet.

Småbarn verkar bli överraskade när de ser karaktärer som inte gör allt för att nå målet. Det verkar som om barn tidigt utvecklar ett målfokus, menar amerikanska forskare.

De har undersökt vad som händer när barn observerar en tecknad figur som stöter på olika hinder. Om ansträngningen var för stor struntade karaktären i att lägg manken till. Det överraskade barnen. 

Forskarna har undersökt vad som händer när barn observerar en tecknad karaktär som stöter på olika hinder för att nå ett mål. Foto: Shari Liu et al.

Studerade ögonrörelser

Under tiden som barnen tittade på de tecknade filmerna studerade forskarna barnens ögonrörelser. Oavsett om figuren tog sig uppför branta trappor eller hoppade över stora stup för att nå ett mål framför ett annat, så dröjde sig barnens blick kvar under längst tid när de såg att karaktären nöjde sig med den mindre belöningen. 

– Tidigare forskning har visat att småbarn dröjer kvar längre med blicken när det är något som överraskar dem. Resultaten indikerar att småbarn ser kostnad och belöning som sammankopplade faktorer när de sätter sig in i hur en karaktär tänker, säger Shari Liu, forskare inom kognitiv utveckling vid Harvard University och en av författarna bakom studien.

Shari Liu, en av forskarna bakom studien i Science. Foto: Kris Brewer

Tidigt målfokus

Små barn, som alltså inte har förmåga att kommunicera med andra om hur de väljer att agera eller ens utföra svåra handlingar på egen hand, verkar alltså kunna tolka andra människors ansträngningar.

– Våra resultat bidrar till att bygga upp evidens för att kognitiv utveckling inte börjar med en tom tavla. I stället bygger småbarn upp en förståelse av den sociala och fysiska världen tidigt i utvecklingen, säger Shari Liu till SVT Vetenskap.

Genom att studera andra kan de alltså få en förståelse för vilka mål som är värda att uppnå, vad det kostar och varför andra gör de saker de gör.

Motstånd triggade barnen

En annan ny studie visar samtidigt att småbarn som fick se vuxna människor kämpa med en svår uppgift trots motgångar var mer benägna att anstränga sig jämfört med de barn som hade sett en vuxen klara uppgiften utan några problem. 

Småbarn som fick se vuxna kämpa med en svår uppgift ansträngde sig mer. Foto: Julie Anne Leonard

– Båda studier visar att småbarn har en känslighet för den ansträngning som andra går igenom för att nå sina mål, säger Shari Liu.

Forskning av Angela Duckworth har visat att konsten att inte ge upp kan ge framgång. Konceptet kallas ”grit”, alltså jävlar anamma. Forskningen på barnen som studerade de tecknade figurerna kan ge nya pusselbitar. 

Viktigt vad vuxna gör

Grit och jävlar anamma i all ära – för att bli framgångsrik måste man också göra tuffa val och lära sig vilka mål som är värda att kämpa för. Det menar Elizabeth Spelke, professor i psykologi vid Harvard, och en av författarna till studien. 

– En läxa vi kan lära oss av det här är att om du vill att ditt barn ska bli bra på att läsa utmanande böcker snarare än att spela spel på mobiltelefonen så ska du fundera över hur du tillbringar din egen tid när barnet befinner sig i närheten. De lär sig mycket inte bara utifrån vad du säger utan också utifrån dina ansträngningar, säger Elizabeth Spelke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.