– Patienter kommer att dö i väntan på att CAR-T-terapin utretts av svenska myndigheter. Det är fullkomligt oacceptabelt! Det säger blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson.
Innan en ny behandling kan börja användas i Sverige ska det göras en hälsoekonomisk utvärdering. Det är det så kallade NT-rådet, ett samarbete mellan landstinget, som ska bedöma av vad behandlingen kostar i jämförelse med vilka hälsoeffekter den kan ge.
Dyr vård och stor belastning
CAR-T-cellbehandlingen är extremt dyr. Varje dos kostar cirka 4 miljoner kronor. Dessutom blir runt hälften av patienterna extremt sjuka direkt efter behandlingen och måste läggas in för intensivvård. Även detta är en stor belastning för sjukvården.
– Vi måste se till att tillgången till avancerad behandling blir lika inom alla landsting. Nya behandlingar måste utvärderas och jämföras så att vi vet att vi använder våra skattepengar på bästa möjliga sätt, säger Mårten Lindström, tillförordnad ordförande i NT-rådet.
Ska utvärderas
I vår har rådet kallat till en så kallad hearing om CAR-T-terapin med olika experter. Hur lång tid det tar innan rådet blir klart med sin utvärdering är svårt att säga i dag.
Men från Blodcancerförbundets sida vill man inte vänta alls.
– Det här en behandling som ska bota. Ja, den är extremt dyr, men det måste ställas i relation till att dom som får behandlingen kan bli friska och kan bidra till samhället igen, säger Lise-lott Eriksson på förbundet.