– D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, och nu har det blivit mer och mer bevisat att d-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har tidigare funnits studier som kopplar d-vitaminbrist till minnesproblem och nu även mer och mer med alzheimers sjukdom. Det börjar bli ganska många studier nu som pekar i samma riktning, säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet.
Fördubblad risk
I studien, som publiceras i tidskriften Neurology, deltog över 1.600 personer från 65 år och uppåt, som forskarna följde i sex år. Resultatet visar att bland dem som hade viss brist på d-vitamin ökade risken för demens med 53 procent. Hos dem med allvarlig d-vitaminbrist steg risken med hela 125 procent. Ökningen för alzheimers var ungefär lika hög.
– Jag tror att d-vitamin kan vara en viktig bit i det här pusslet att förebygga alzheimers. Vi har tidigare hittat att många andra vitaminer är kopplade till risken för alzheimers sjukdom, till exempel vitamin B12, vitamin C, vitamin E. Och nu har vi en vitamin till, säger Miia Kivipelto.
Sol, fisk och tabletter kan hjälpa
En så solig sommar som vi haft är det ganska lätt att få d-vitamin i kroppen. Cirka 15 minuters solljus om dagen räcker utmärkt. Har du inte möjlighet att sola så går det bra att äta till exempel ägg och fet fisk, som lax, makrill och strömming. Många mjölkprodukter är också berikade med d-vitamin. Och för grupper som redan lider brist på vitaminet, som barn och personer över 75, rekommenderas tillskott. Men det viktigaste är det där klassiska, lite tråkiga tipset: motionera och ät allsidigt.
– Tidigare trodde man att det bara var hög ålder och gener som låg bakom alzheimers, men nu har det blivit mer bevisat att det är olika livsstilsfaktorer, blodkärlrelaterade faktorer, som kan öka risken. Och man har gjort uppskattningar att upp till 30-40 procent av alla alzheimerfall är relaterade till livsstilsfaktorer. Så det ger oss möjligheter att i alla fall försena debuten av demens, säger Miia Kivipelto.