Forskare har hittat ett viktigt enzym som kan påverka uppkomsten av autism. Foto: Christine Olsson/TT

Brist på viktigt enzym gör möss autistiska

Uppdaterad
Publicerad

Forskare kan ha hittat ett enzym som är avgörande för vår sociala förmåga. När man tog bort enzymet från en grupp möss uppvisade de liknande symtom som människor med autism. Forskarna hoppas att kunskapen kan leda till nya behandlingar.

Enzymet CD38 har bland annat som uppgift att reglera utsöndringen av hormonet oxytocin i kroppen. Oxytocin är ett hormon som får oss att skapa sociala band till andra och frisätts till exempel vid fysisk kontakt.

Personer med autism har ofta lägre oxytocinnivåer än andra, och behandling med oxytocin har tidigare visat sig kunna ge viss lindring av symtomen. Forskare försöker nu ta reda på i vilken mån oxytocinbrist påverkar utvecklingen av autism.

Onormal hjärntillväxt

Franska och engelska forskare tog bort genen för enzymet hos en grupp möss. Mössen fick då en kraftigt minskad koncentration av oxytocin. Dessutom växte de delar av hjärnan som är ansvariga för social interaktion onormalt mycket.

Forskarna såg även att mössen gjorde färre försök att kommunicera med främmande möss, och att de uppvisade högre aggressivitet än möss som hade kvar genen. De var också betydligt mer tveksamma till att utforska öppna eller upplysta områden. 

Intressant pusselbit

– Att en brist på det här enzymet skulle kunna vara en orsak till autism är en intressant pusselbit för att förstå vad som orsakar det, säger Lars Westberg, forskare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet.

Tidigare studier har visat att genen för enzymet ibland är defekt hos personer med autism. Men Lars menar att det här är första gången forskare mer ingående har studerat vad som händer om man aktivt plockar bort enzymet.

– De har upptäckt att det sker en förändring i storleken på själva hjärnregionen. Men vi kan inte veta exakt hur mycket som beror på oxytocinbrist och hur mycket som beror på CD38-enzymets övriga funktioner. Om man gör om experimentet och behandlar mössen med oxytocin kan man ta reda på det, säger han.

Nya behandlingar

Forskarna bakom studien hoppas att resultaten ska kunna användas till att utveckla nya behandlingsmetoder i framtiden.

– Om det visar sig att det är bristen på det här enzymet som orsakar autism skulle man kunna klura ut hur man påverkar dess funktion hos människor, säger Lars Westberg.

Studien publicerades i FASEB Journal.

Detta är autism

Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Hur stor funktionsnedsättningen blir är väldigt olika från person till person. Det är vanligt att personer med autism samtidigt har en intellektuell funktionsnedsättning. Autism förekommer också med psykiska eller fysiska sjukdomar.

Vid autism hos barn och vuxna finns det svårigheter inom två områden: begränsningar i socialt samspel och kommunikation samt upprepande beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter.

Den som är vårdnadshavare eller närstående till ett barn med autism upptäcker ofta redan under det första levnadsåret att barnet inte svarar på kontaktförsök som småbarn brukar göra. Det förekommer också ofta att barn med autism saknar intresse att vara tillsammans med jämnåriga och att leka med varandra.

Källa: Sjukvårdsupplysningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.