Därför fungerar placebo även på djur

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer det sig att ett verkningslöst piller faktiskt kan lindra smärta? Enligt placeboforskaren Karin Jensen beror det på förväntningar, antingen dina egna eller andras. På det sättet kan placebo fungera även på små barn och djur.

Även om du själv inte vet om det har du förmodligen känt av placeboeffekten. Varje gång du tror på att en medicin fungerar kan det ge större effekt. På samma sätt kan du få sämre effekt om du är skeptisk.

Även vårdgivarens bemötande spelar in. Om man blir omhändertagen av någon som inger förtroende och empati kan det ge en tro på behandlingen, som gör att man mår bättre än man annars skulle gjort.

Finns i vardagen

Men placeboeffekten är inte bara kopplad till mediciner, utan den finns lite överallt i vår vardag. Då kallas det istället för förväntanseffekten.

– Som exempel kan ett dyrare vin smaka godare än ett billigt. Priset och etiketter på produkter kan förändra hur vi upplever saker och ting, som en effekt av förväntningar, säger Karin Jensen, smärt- och placeboforskare vid Karolinska institutet.

Frigör smärtlindrare

Allt mer forskning ger belägg för att placeboeffekten inte handlar om inbillning. Man har sett att förväntningar eller tron på att en medicin kan hjälpa, faktiskt frigör kroppens egna smärtlindrare, som till exempel endorfiner.

Även små barn och djur har visat sig kunna få placeboeffekter. De förväntningar som placeboeffekten bygger på behöver alltså inte vara ens egna.

– Vi tror ju inte att små barn och djur har förmågan till några egna förväntningar på en behandling. Man brukar då prata om placebo by proxy, en slags ställföreträdande placebo. Alla som finns runtomkring, de har förväntningar på behandlingen som signaleras till barnet eller djuret, säger Karin Jensen.

Ärlig placebo

Forskningen riktar nu in sig allt mer på vad placeboeffekten egentligen skulle kunna ha för nytta inom vården. Det har visat sig att effekterna kan uppstå även när patienter vet om att de får en verkningslös behandling.

– Det är lite svårt att förstå, eftersom det tidigare varit lite underförstått att man måste bli lurad för att det ska fungera, säger Karin Jensen.

Den här formen av placebo kallas öppen placebo och skulle kunna vara en möjlighet att dra nytta av effekterna utan att ljuga för patienten. Annan placebo skulle vara oetisk som behandlingsmetod eftersom sjukvården måste berätta för patienter vad de behandlas med.

– Man kan tro att vi placeboforskare gärna förespråkar det i hälso- och sjukvården, men jag är skeptisk. Det finns mycket kvar att förstå och det går fortfarande att diskutera hur kraftfull placeboeffekten är, säger Karin Jensen.

Se BBC:s placeboexperiment i Vetenskapens värld måndagen den 14 januari klockan 20:00 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.