• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tv-experiment visar hur placeboeffekten kan påverka kroppen – även när vi vet att det är placebo

Uppdaterad
Publicerad

Jim Pearce, 71, var en av de 100 personer som deltog i BBC:s placeboexperiment för personer med ryggsmärtor. Deltagarna fick höra att de antingen kunde få smärtstillande medicin eller placebo – men egentligen fick alla placebotabletter. Trots att de blå kapslarna endast innehöll malet ris gav experimentet effekt och 45 procent av deltagarna uppvisade en tydlig förbättring.

– Jag vaknade upp en morgon utan att känna stinget i ryggen, säger Jim Pearce.

Allt mer forskning ger belägg för att placeboeffekten påverkar vår kropp. Det gäller förvånande nog även när vi vet om att det är placebo.

Tron på att en medicin kan lindra smärta gör att kroppens egna smärtstillande medel, som till exempel endorfiner, frigörs i kroppen. Och effekten kan kvarstå trots att man blivit informerad om att det handlar om en placeboeffekt.

– Visionen är att i framtiden kunna använda placebo som ett stödjande terapeutiskt alternativ, säger Manfred Schedlowski, professor i medicinsk psykologi vid universitetssjukhuset i Essen, Tyskland, till BBC.

”Ny syn på livet”

I BBC:s experiment fortsatte några av deltagarna att ta placebomedicinen, trots att de kände till upplägget. Och hälften av dem upplevde en fortsatt smärtlindring.

– Jag har en helt ny syn på livet nu, säger Jim Pearce.

Skiljer i uppbyggnad

Det här tv-experimentet är inte utformat som ett vetenskapligt experiment, även om faktan runt ämnet stämmer, enligt Karin Jensen, smärt- och placeboforskare vid Karolinska institutet.

– Det brukar inte gå till på det här sättet. Man brukar ha en kontrollgrupp som kontrollerar för att man spontant faktiskt kan må bättre över tid. Det finns också väldigt tydliga riktlinjer för hur man talar med patienterna efter en sådan prövning, det ska inte ske i grupp, säger hon. 

Se mer om placeboexperimentet i Vetenskapens Värld den 14 januari, 20.00 i SVT2 samt på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.