Foto: TT

Därför fungerar inte medel mot nagelsvamp

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att många vanliga medel mot nagelsvamp inte har en chans att fungera.

Hela 10 procent av svenskarna anses lida av det som kallas nagelsvamp. Det handlar om svampangrepp under naglarna, framför allt tånaglarna, som leder till spröda och trasiga tånaglar.

Till skillnad från vanlig fotsvamp har dock många väldigt svårt att bli av med nagelsvamp. År efter år blir naglarna allt fnasigare och mer spruckna.

Känt svårbehandlat

– Det är etablerad kunskap bland oss läkare att det här är väldigt svårbehandlat, säger Kjell Rensfeldt, läkare och forskningschef på läkemedelsföretaget Moberg Pharma.

Ny forskning visar nu vad skälet kan vara att många av medlen som idag finns mot nagelsvamp inte fungerar tillfredsställande. Anledningen är att nageln är så effektiv på att stänga ute de lösningsmedel som är basen i de preparat som man ska pensla på sina naglar.

Nageln stänger helt enkelt till sin struktur när man penslar på ett preparat och trots att medlen kostar många hundralappar för en liten flaska når det aktiva ämnet kanske aldrig fram till nagelsvampen under nageln.

Vatten lyckades bättre

Forskarna bakom den nya studien visar till och med att de lösningsmedel som man normalt använt för att penetrera naglarna till och med lyckas betydligt sämre med att tränga igenom nageln än om man skulle använt vanligt vatten.

– Det är en intressant iakttagelse som de gjort i den här studien. Problemen beror ju på nagelns väldigt speciella struktur, och att vatten har mindre molekylstorlek än lösningsmedlen kan vara en viktig faktor. Genomträngningen beror också på hur länge medlet finns på nagelns yta, och lösningsmedlen kan i vissa fall dunsta bort ganska snabbt, säger Kjell Rensfeldt.

Kan leda till annorlunda behandlingar

Han menar dock att kunskaperna från den nya studien kan användas för att utveckla betydligt bättre fungerande behandlingar mot nagelsvamp. Forskarna visar nämligen att ju mer nageln får ”bada” i behandlingsvätskan, desto effektivare tar sig ämnet igenom nageln och kan bekämpa nagelsvampen.

– Man kan tänka sig att man först smörjer in och sedan täcker med exempelvis ett plåster. Samtidigt får det ju inte bli för besvärligt för patienten om behandlingen är långvarig.

Mysteriet med att nagelsvamp är så svårbehandlat kommer i vart fall närmare en lösning tack vare den här nya forskningen, menar Kjell Rensfeldt.

– Det här ger en förklaring till varför många har haft svårt att bli av med sin nagelsvamp med befintliga preparat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.