Den gamla myten att mobiltelefonbatterier bör laddas ur helt ibland har sina rötter i Nickelkadmiumbatterier (NiCd). Det beror på att NiCd-batterier har en sorts minneseffekt.
Om man ständigt laddar upp ett NiCd-batteri utan att det helt laddats ur emellan, kommer det nämligen till slut ”tro” att det inte finns någon energi att plocka ut och då minskar den användningsbara kapaciteten.
Nya tider – nya batterier
Förr fanns NiCd-batterier i nästan all bärbar utrustning, eftersom de är mycket effektiva. Men de innehåller tungmetallen kadmium och är därför förbjudna för användning i konsumentprodukter.
De moderna litiumjonbatterierna, däremot, som finns i all modern bärbar teknik som mobiler, plattor och laptops, fungerar helt annorlunda. De har ingen minneseffekt alls och behöver därför inte laddas ur.
Ladda inte fullt
Matilda Klett, forskare i elektrokemi vid Tekniska högskolan i Stockholm och vid Swedish Electromobility Centre, arbetar dagligen med litiumjonbatterier och livslängd. Hon är framförallt expert på större batterier som de i elbilar, men kan även mycket om mobiltelefonbatterier och hon tror att många undrar över hur de ska bevara sina batterier på bästa sätt.
– Det vanligaste misstaget är att tro att man ska hålla mobilen fulladdad hela tiden och på så sätt behålla batteriet i hög cellspänning, säger hon. Det är egentligen inte alls bra för litiumjonbatterier, som trivs mycket bättre i mellanläget mellan 20 och 90 procent.
”Oönskade reaktioner”
Det här är extra viktigt i de allra senaste litiumjonbatterierna som har extra höga cellspänningar på över 4 Volt. Tillverkarna vill få in så mycket energi som möjligt i de här batterierna och det gör dem särskilt känsliga.
Energin i batterierna utvinns när litiumjoner rör sig mellan elektroderna i batteriet. Ju större skillnad det är mellan potentialerna mellan elektroderna, desto större blir cellspänningen och desto mer potent blir batteriet.
Vid de extrema cellspänningar som råder vid maxladdning av dagens litiumjonbatterier blir den här processen mer instabil.
– I toppläget, när man laddat mobilen till 100 %, är risken för oönskade reaktioner som skadar bland annat elektrolyten högre, säger Matilda Klett. På lång sikt leder det till att mindre energi kan tas upp i batteriet vid laddning, och att batteritiden blir kortare, och då laddar batteriet ur snabbare.
Undvik att ladda under natten…
Det bästa för batteriet hållbarhet är därför att ladda kortare med jämna mellanrum och inte nå toppladdning så ofta.
Man kan exempel undvika att sätta mobilen på laddning när man går och lägger sig, för då kommer den att hålla en hög cellspänning i många timmar i sträck, innan man använder telefonen nästa gång.
…och att ha mobilen i byxfickan
Ett annat vanligt ”fel” är att ha mobilen i byxfickan. Där är det nämligen för varmt för litiumjonbatteriet.
– Temperatur har stor påverkan på litiumjonbatteriers livslängd – även det är länkat till oönskade reaktioner. Batteriet ska inte förvaras vid 37 grader, om man kan undvika det. Det håller bättre vid rumstemperatur, säger batteriforskaren Matilda Klett. Allra sämst är det att lämna mobilen i solen eller i en varm bil.