Utsikt över kustlandskap på Malta  med grotta, vegetation och hav under molnigt himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De hade stora grillfester där de åt sköldpadda, hjort och fisk” berättar arkeologen Eleanor Scerri om stenålderfolket tog sig till Malta för 8000 år sedan. Foto: Huw Groucutt

De tog kanoten till Malta – för 8 000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

De allra första invånarna på Malta var ett jägar- och samlarfolk, visar arkeologiska fynd i en grotta på ön. Troligen kom de med kanot från dagens Sicilien – en sjöresa på tio mil.

– Det är otroligt att de kunde göra så här långa sjöresor, säger arkeologen Eleanor Scerri som gjorde upptäckten.

Skaldjur, fåglar och kronhjort stod på menyn på Malta för 8 000 år sedan. De visar rester av djurben i gamla eldhärdar som arkeologer funnit i en enorm grotta i Latnija på Malta. Djurbenen visar spår av att ha blivit skrapade, antagligen med de stenverktyg som också hittades i grottan.

Kol-14 dateringar av fynden visade att platsen har varit bebodd från 8 500 år sedan och tusen år framåt. Det är innan jordbruket slog igenom i Europa.

Fynden skriver nu om Maltas historia och överraskar arkeologerna som gjorde fynden.

– Vi har alltid trott att Maltas förhistoria är djupt rotad i jordbruksrevolutionen, men de här fynden motbevisar det, säger Eleanor Scerri som är arkeolog vid Max-Planck Institutet i Jena, Tyskland.

Navigerade efter stjärnorna

Kanske kommer fynden också ändra vår syn på Europas jägare och samlare och deras förmågor. De kunde både tillverka kanoter – och navigera för långresor till havs.

Forskarna bakom studien misstänker att invånarna kom från dagens Sicilien. Avståndet mellan Malta och Sicilien var på den tiden tio mil. Med en paddelhastighet på 4 kilometer i timmen skulle det ta 25 timmar att färdas mellan Sicilien och Malta. Antagligen tog det längre tid på grund av havsströmmar. Det betyder att färden över havet också måste ha skett nattetid.

– De måste ha haft kunskap om hur man navigerar efter stjärnorna för att kunna komma till en så här liten ö. Det ställer frågor om hur de utvecklade en sådan här avancerad marin kultur, och gjorde de fler resor över havet?

Paddlade de till Afrika?

För bara någon månad sedan presenterade en annan forskargrupp fynd som visar att det finns genetiska inslag av europeiska jägare och samlare hos en individ som levde i Tunisien för 8 000 år sedan, vilket skulle kunna indikera att det gjordes fler resor över haven vid den här tiden.

Nu ska Eleanor Scerri och hennes kollegor fortsätta utgrävningarna på Malta. De hoppas hitta spår av människor så att de kan göra DNA-analyser för att ta reda på varifrån de kom.

Titta in i grottan där stenåldersfolket bodde, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.