Sköterska med provtagningset för Covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Digital KBT minskar covid-19-oro

Uppdaterad
Publicerad

Att oroa sig över covid-19 gör oss mer försiktiga och får oss att vidta försiktighetsåtgärder. Men när oron blir för stor kan den istället leda till problem som försvårar vardagen. Nu finns en ny metod för att minska covid-19-oron genom digital KBT för hemmabruk.

För vissa människor är oron för covid-19 så pass stor att den leder till problem i vardagen som till exempel sömnsvårigheter, problem att koncentrera sig på jobbet med flera. covid-19-oron behandlas i region Stockholm med ett nytt digitalt självhjälpsprogram på vårdguiden 1177.se. 

–  Vi utformade tjänsten för att människor enkelt skulle kunna minska sin egen oro. Vi ville även nå ut till så många som möjligt utan att kräva stora resurser från vården, säger Erik Andersson, forskare på Karolinska institutet.  

Patienterna gör själva behandlingen hemma framför datorn under tre veckors tid. De som deltar går igenom fem steg där det första steget är att lära känna sin oro. Med hjälp av KBT får man avgöra om oron är hjälpsam eller ohjälpsam. Därefter följer olika delar, beroende på hur ens egen oro ser ut.  

Oron är i grunden bra  

Erik Andersson poängterar dock att oro i en lagom dos är bra för människor.  

– Det är i grunden bra att oroa sig. Jag oroar mig också för covid-19, vilket gör att jag blir mer försiktig. Tjänsten är till för de som oroar sig så pass mycket att det stör deras vardag, säger Erik Andersson. 

Digital KBT minskar oro 

Innan tjänsten lanserades på 1177.se gjordes en studie för att undersöka om det gick att bli av med den värsta oron med hjälp av den här metoden. Studien visade att de som gått igenom den digitala KBT-tjänsten minskade den värsta covid-19-oron med 40 procent. Det kan jämföras med kontrollgruppen som istället gick tre veckor utan digital KBT och hade en minskning med 17 procent. 

– Den värsta oron minskas med tiden. Oftast söker man hjälp när oron är som värst, med tiden går oron oftast ner lite av sig själv. Men det vi kunde se var att oron minskade något mer med hjälp av vår digitala tjänst, säger Erik Andersson.  

Allt fler kan använda tjänsten 

Den 20 november lanserades även tjänsten i region Uppsala och även i andra regioner kommer patienter inom kort kunna ta del av den.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.