Kvinna vid gravsten, forskaren Sune Lehmann DTU, AI grafik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sugen att söka upp dödskalkylatorn? Varning. Spela klippet för att se varför och vilka forskaren Sune Lehmann absolut inte vill ge AI-programmet till. Foto: SVT, Storyblocks

Dödskalkylatorn förutser vem som riskerar dö i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt AI-program kan förutse vilka som riskerar dö i förtid. Nu hoppas forskare att systemet ska kunna användas för att rädda liv men varnar också för att det kan missbrukas.

Nu har forskare tagit fram en AI som kan dra slutsatser om människors liv och död genom att använda offentlig personlig information som inkomst, hälsa, arbete, bostadsort och läkarbesök. Bland annat kan AI:n förutspå vilka som löper risk att dö i förtid.

AI:n letar igenom folks livshistoria

AI:n fungerar ungefär som Chat GPT, som söker igenom och hittar samband i stora mängder text. Här är det statistik om Danmarks samtliga sex miljoner invånare som ligger till grund för AI-systemets förutsägelser. För att testa programmet använde forskarna information från åren mellan 2008 och 2016, och lät därefter AI:n förutsäga om en person mellan 35 och 65 år dött eller inte de närmsta fyra åren. Och resultatet låg nära verklighetens siffror.

När programmet förutsåg vilka i statistiken som skulle riskera att dö i förtid visade det sig att den träffade rätt med nästan 80 procents säkerhet, visar studien i Nature Computational Science.

Hoppas att programmet kan rädda liv

– Tänk om man kunde använda en sådan här algoritm för att i ett tidigt skede identifiera dem som riskerar att dö i en allvarlig sjukdom och sätta in förebyggande insatser, säger Sune Lehmann som är professor i Social datavetenskap på Danmarks tekniska universitet.

Han menar att företag redan använder liknande program för att hantera personuppgifter och förutse människors beteenden.

– De stora tech-företagen har redan så mycket data och gör förutsägelser om oss. Vi måste börja fundera på vad som är möjligt och reglera det, anser Sune Lehmann.

Spela videon för att höra om de etiska riskerna med dödskalkylatorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.