Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Framtiden ser mörk ut för våra reptiler. Enligt forskare krävs akuta bevarandeprogram för att förhindra artutdöd. Foto: Ignacio Roberto Hernández

En femtedel av världens reptilarter riskerar att dö ut

Uppdaterad
Publicerad

På jorden finns i dag drygt 10 000 reptilarter som vi känner till. Men en ny rapport om reptilernas levnadssituation pekar mot en dyster framtid. Mer än 21 procent av jordens reptilarter riskerar att försvinna inom den närmsta framtiden.

Spela videon för att se vilka djur det handlar om.

Krokodiler och ormar finns det många som tycker är obehagliga. Men reptiler spelar en viktig roll i vårt ekosystem. I dag hotas mer än en femtedel av arterna att dö ut.

– De här organismerna har haft väldigt lång tid på sig att utvecklas, och är nu oerhört starkt hotade på grund av mänsklig aktivitet, säger biologen Johan Nylander vid Naturhistoriska riksmuseet.

Sköldpaddor och krokodiler

Forskare från organisationen Nature Serve har studerat drygt 10 000 reptilarter världen över. Med hjälp från hundratals experter på området har de i en ny rapport kunnat konstatera att en femtedel klassas som sårbara, hotade eller akut hotade enligt den internationella naturvårdsunionens kriterier för rödlistade arter. De mest kritiskt hotade är krokodiler och sköldpaddor där hälften av arterna riskerar att försvinna.

– Sköldpaddorna har överlevt minst 200 miljoner år. Det är trist att ha på meritlistan att de överlevt så länge och drabbats de sista 200 åren av utrotning på grund av oss, säger Johan Nylander som har tagit del av rapporten.

Begränsade utbredningsområden

Var reptilerna lever har betydelse för hur utsatta de är. De flesta reptiler lever i tropiska klimat och inom begränsade geografiska områden.

– De reptiler som finns, finns ofta på en väldigt begränsad yta och försvinner den ytan så försvinner hela arten. Det sker framför ögonen på oss just nu, säger Johan Nylander.

Forskarna kunde även se att de djur som lever i skog är mer sårbara än andra, vilket de tror delvis kan bero på mänskligt jordbruk, avskogning och invasiva arter. I Sverige finns tre hotade reptilarter, hasselsnoken, sandödlan och gotlandssnoken.

– Reptiler har en mängd olika funktioner. Många av de här djuren lever i närhet till människor, till exempel ormar som lever i jordbruksmarker och äter skadedjur. Om man tar bort alla de rovdjuren så skadar det jordbruket och då drabbar det oss människor, säger Johan Nylander.

Behövs akut hjälp

Enligt forskarna behövs nu akuta bevarandeprogram för att förhindra att arterna dör ut inom den närmsta framtiden. Som privatperson kan man också hjälpa till, menar Johan Nylander.

– Har du en trädgård, gå ut och gör så att den gynnar en reptil till exempel. Har du ett naturreservat i närheten, se till så att de som har hand om naturreservatet är uppmärksamma på att det finns ett värde av att du kan gå ut och se en kopparödla eller en snok även i framtiden, säger Johan Nylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.