Här jobbar Matteo Pompili och Sophie Hermans från Delft University of Technology, med kvantnätverket. Spela klippet för att se grafik över hur de kopplade ihop noderna. Foto: Marieke de Lorjin & Slimplot for Qutech

Ett stort steg mot ett kvantinternet: ”stor teknologisk bedrift”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nederländskt forskarlag har lyckats koppla ihop tre noder i ett kvantnätverk och fått dem att kunna meddela när allt fungerar. Det gör det möjligt att skala upp. 

– Det är ett stort steg framåt mot kvantinternet. För att helt enkelt kunna bygga det, säger kvantfysikprofessorn Göran Johansson. 

I dag arbetar många forskare runt om i världen med utvecklingen av ett kvantinternet, ett nätverk som kan koppla ihop kvantprocessorer, som kvantdatorer eller andra kvantenheter, över stora avstånd. Precis som dagens internet kopplar ihop våra datorer. 

Nu har ett nederländskt forskarlag tagit ett stort steg framåt i utvecklingen. De har lyckats skapa ett kvantnätverk med tre noder, som alla har komponenterna som behövs för ett fungerande kvantinternet.

– Tidigare har man lyckats med två noder. Men nu har man visat att det går med tre och gjort det på ett sådant sätt att det går att bygga vidare och lägga till fler noder, säger Göran Johansson, professor i tillämpad kvantfysik vid Chalmers tekniska högskola. 

Meddelar att det fungerar

Forskarna har nämligen fått noderna att kunna meddela när en koppling har upprättats. Vilket är en förutsättning för att detta ska kunna byggas ut i större skala. 

– När man gjort det här tidigare har man varit tvungen att i efterhand ta reda på om kopplingen har fungerat och då förstör man bygget. Men här har de skapat som en liten signal som säger “nu har vi det”, och då kan de gå vidare i bygget. Det är första gången, så det är ett viktigt steg mot ett framtida kvantinternet, säger Göran Johansson.

Så här ser den ena noden ut. Inuti den svarta cylindern hålls kylan till -270 grader celsius. Foto: Marieke de Lorijn for QuTech

Målet är säker kommunikation

Dagens internet överför information via bitar, som antingen kan vara 0 eller 1. Ett framtida kvantinternet kommer att använda kvantbitar som kan vara 0 och 1 samtidigt. 

Det öppnar för en helt säker kommunikation som varken går att avlyssna eller avläsa. Detta eftersom kvantbitarna kollapsar till vanliga bitar med slumpmässiga värden på 0 eller 1 om någon försöker att avläsa informationen, vilket förstör meddelandet. 

– Det framtida kvantinternet kommer att bestå av ett oräkneligt antal kvantprocessorer och mellanliggande noder. Man tittar redan på framtida kompatibilitet med redan existerande datainfrastrukturer, säger Ronald Hanson, som leder forskarlaget, i ett pressmeddelande.

Här jobbar forskarna med en av noderna i nätverket. Foto: Marieke de Lorijn for QuTech

Vill lägga till fler bitar

Forskarna kommer att testa sin metod även utanför labbet på redan befintliga fiber som i dag används för överföring av information. I labbet kommer fokus ligga på att lägga till fler kvantbitar och utveckla bättre mjuk- och hårdvara.

– Det är såklart en utmaning att bygga ut det till någonting man skulle kunna kalla internet. Men att det är så pass robust, att sammanflätningen lever tillräckligt länge för att koppla ihop de här tre noderna, är en stor teknologisk bedrift, säger Göran Johansson. 

Studien publicerades i Science.

Spela klippet för att träffa noderna Alice, Bob och Charlie som tillsammans formar det stora steget mot ett kvantinternet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.