• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Upptäckten av bröstcancergenen BRCA är favorittippad till årets nobelpris. Foto: Pixabay & Christine Olsson/TT

Får upptäckten av bröstcancergen nobelpris?

Uppdaterad
Publicerad

Blir det upptäckterna av gener som ökar risken för cancer som belönas med nobelpriset i medicin eller fysiologi i år? Eller något av de fynd som gjort att det idag finns medicin mot flera tidigare obotliga cancerformer? Många tycker att det är dags för nobelpris till cancerforskningen.

Idag före lunch kommer telefonen att ringa hos en eller ett par-tre forskare som troligen väntat spänt på det här samtalet. Det är Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlmann som lämnar beskedet som alla forskare drömmer om. 

I år är konkurrensen stenhård och ovanligt många har nominerats, hela 362 personer, och bara Nobelförsamlingen vet vilka som kommer att få sina namn upplästa på presskonferensen klockan 11.30 vid Nobel Forum vid Karolinska institutet.

Dags att uppmärksamma cancer

Men det spekuleras förstås både bland forskare, vetenskapsjournalister och via analysföretag som Clarivate. På flera håll lyfts fram att det är hög tid för cancerpris nu.

Ett namn som brukar figurera varje år i förhandsdiskussionerna är amerikanen Bert Vogelstein, som gjort flera grundläggande upptäckter som förklarar hur cancer uppstår. 

Och blir det cancer i år vore det extra roligt om Mary Claire King från USA fanns bland de utvalda. Hon identifierade bland annat BRCA-genen, som blivit världskänd eftersom den kunnat kopplas till bröstcancer. Numera är den kunskapen så etablerad att många som har den skadliga varianten av genen väljer att operera bort brösten, för att inte riskera att drabbas av sjukdom. 

Gensax

Andra upptäckter som kan vara aktuella för medicinpriset i dag är gensaxen CrisprCas9, som delvis har sina rötter vid Umeå Universitet, där Emanuelle Charpentier forskade när hon kom på hur den fungerar. Men troligtvis kommer gensaxen i så fall att hyllas först på onsdag, då det är dags för kemi, menar experterna.

Det talas också om tekniken bakom att tolka medicinska bilder från magnetkameror och epigenetik, alltså hur våra gener slås på och av.

SVT sänder annonseringen av nobelpriset i fysiologi eller medicin med start klockan 11.25 i SVT1, SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.