Nya, unika undersökningar som ekologen Jens Rydell vid Lunds universitet har gjort visar att fasadbelysning driver bort fladdermöss. Han har tillsammansmed fladdermusforskarna Johan Eklöf och Sonia Sanchez inventerat förekomsten av långörad fladdermus i kyrkor i Västergötland. Mellan 1980 och 1990 undersökte Jens Rydell ett 70-tal kyrkor. Nu har forskarna återvänt till dessa, och besökt ytterligare ett antal, för att se om fladdermössen finns kvar. Pionjärarbetet visar att belysningen är ett hot mot de fridlysta fladdermössen.
– Man sprider inte gift i kyrkorna, och inget annat heller, utan fladdermösssen har det bra i kyrkorna. Allt är frid och fröjd i kyrkorna förutom när det gäller en sak. Där man har satt upp fasadbelysning mår de inte bra utan är vanligtvis borta, säger Jens Rydell, som har följt de svenska fladdermössen under årtionden.
Kyrkor paradis för fladdermöss
Under sommaren har forskarna klättrat upp på vindar och i torn på 93 kyrkor. I 21 av kyrkorna saknas nu den långörade fladdermusen. Alla dessa har fasadbelysning. Hela kolonier kan ha försvunnit eftersom gamla kyrkor är viktiga platser för fladdermöss. På vintern ger kyrkorna skydd mot kylan och på sommaren lever vissa arter under de varma taken med sina ungar.
– Kyrktorn och kyrkvindar är populära för att det finns BB, mat, skola och dessutom kuvös. Det är varmt och gott. De platserna är helt livsviktiga för den långörade fladdermusen. En koloni skulle aldrig flytta om man inte tvingade dem, säger Jens Rydell.
Älskar mörker
Fasadbelysning har blivit vanligare, särskilt i takt med LED-belysningens intåg som gör det mycket billigare att lysa upp gamla byggnader.
– Vi människor som är dagdjur tycker att det är jättebra, men vi som har studerat nattdjur i hela vårt liv ser att de inte tycker att det här är bra, säger Jens Rydell.
Fladdermöss älskar mörkret och har, precis som många andra djur, utvecklats till att vara helt nattaktiva. I mörkret finns mycket insekter och det ger också fladdermössen skydd mot rovfåglar. Både falkar och ugglor är ett hot för fladdermöss i skymningen.
– Alla djur som kan jaga i sådant ljus är livsfarliga. En långörad fladdermus skulle aldrig drömma om att ge sig ut där det finns fasadbelysning.
Nyupptäckt hot
Vissa snabbflygande arter kan tolerera lite ljus. Det gäller till exempel den vanliga dvärgpipistrellen som ofta kan ses jaga insekter som lockas till gatlampor. Men den långörade fladdermusen, liksom många andra fladdermusarter, är en långsam flygare och kan vara ett lätt byte för rovfåglar. Den har exceptionellt bra hörsel och jagar framförallt genom att lyssna efter insekternas egna svaga ljud. Därför är den extra känslig för ljus. Många fladdermusarter i Sverige kan vara hotade av fasadbelysning.
– Ja det är klart. Jag tror inte att det kommer utrota arter i första vändan, men jag tror att det är bra om vi stoppar det innan det kommer dit, säger Jens Rydell.
Inga krav på hänsyn trots lagen
I dag görs noggranna miljökonsekvensbeskrivningar kring fladdermöss när det ska byggas vindkraft. Det krävs bygglov för att sätta upp fasadbelysning, men ingen hänsyn tas till djur. Det trots att det är olagligt att störa de fridlysta fladdermössen där de bor. Det skulle kunna vara ett brott som skulle kunna ge böter eller ett års fängelse menar Jens Rydell. Men saken har inte prövats, och myndigheterna tar mycket sällan upp fall om störning av fladdermöss. Ofta är det tjänstemän i kulturfrågor som är inblandade, men inga för naturfrågor.
– Det här är någonting fel. Naturvårdsverket och länsstyrelserna har inte någon koll på den problematik som ljus orsakar för nattdjur. Det här är starten på ett miljöproblem tror vi, säger Jens Rydell.
Lite mörker enkel lösning
Men det går att hitta en kompromiss mellan både vacker belysning och fladdermöss. I Brunns kyrka i Ulricehamn gillar pastoratet fladdermössen och där finns de ändå kvar trots belysning. Förklaringen är att ett av kyrkans fyra hörn saknar lampa. Där blir det tillräckligt mörkt för att fladdermössen ska kunna flyga in och ut i säkerhet.
– Det är det enda man behöver göra. Man behöver inte säga att man inte får ha ljus på kyrkan. Men om man har ett mörkt hörn nära träden så är saken klar. Då har de skydd.
Fel skrämma med ljus
Men ljus ska inte användas som ett sätt att bli av med fladdermöss i huset som upplevs som ett problem påpekar Jens Rydell eftersom det dels kan vara ett brott och dels är det inte säkert att det fungerar eftersom vissa arter inte skräms bort av ljuset.
Fridlysta- vad gäller?
Alla Sveriges 18 fladdermusarter är fridlysta trots att alla inte är sällsynta. Enligt artskyddsförordningen §4 är det förbjudet att avsiktligt fånga eller döda fladdermöss. De får inte heller störas, särskilt under parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder. Man får heller inte skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser.
Om man ska bygga om i ett hus där det bor fladdermöss krävs dispens från Länsstyrelsen. Det är inte heller tillåtet att försöka stänga ute fladdermöss.
Myndigheterna rekommenderar i stället att vänta så flyttar fladdermössen i slutet av sommaren. Eller ventilera bort lukt. Eftersom fladdermössen är insektsätare behöver man inte vara orolig för att de ska gnaga på till exempel hus, inventarier eller livsmedel. Djuren gör nytta genom att äta skadegörande insekter i trädgårdarna.
I plan- och byggförordningen 3 § sägs att i ”områden som omfattas av en detaljplan krävs det bygglov för att sätta upp... ljusanordningar”. Men det gäller framförallt frågan om grannarna störs.