Emelie Henriksson är aktiv i föreningen Ubuntu, där unga som mått dåligt psykiskt hjälper andra. Foto: SVT / Arne Ohlin

Större fokus på prestation bakom växande psykiska ohälsan

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte smartphones utan en samhällsutveckling med allt större fokus på prestation som ligger bakom den växande psykiska ohälsan, hävdar unga som själva mått dåligt.

– Jag tycker att det blir fel fokus att skylla problemen på smartphones. Det är att förenkla det, säger Linn Törnlund i föreningen Ubuntu.

Emelie Henriksson håller med.

– Visst, det kan vara en del av problemet. Men det är inte huvudsaken. Det tror i varje fall inte jag, säger hon.

Sociala medier som hjälp

Foto: Arne Ohlin / SVT

I takt med att den psykiska ohälsan vuxit och vårdköerna blivit allt längre så har ideella föreningar bildats. De drivs av unga som själva mått psykiskt dåligt – för att hjälpa andra unga.

SVT Vetenskap besökte två av föreningarna – Ubuntu i Sundsvall och Tilia i Stockholm. Föreningarnas verksamhet bygger till stor del på den nya tekniken.

– Vi sprider information om vår organisation via sociala medier. Det är jättemånga som får kontakt med oss där, berättar Linn Törnlund.

Vuxna skyller på smartphones

– Sociala medier kan betyda jättemycket för en del, menar Jacqueline Stål.

Hon har tidigare mått psykiskt dåligt, men arbetar nu som volontär för Tilia. Och hon fick själv kontakt med föreningen via sociala medier.

– Det är så enkelt att säga att unga idag bara sitter framför sina skärmar och att det är därför vi mår dåligt. Men de som kritiserar användandet av smartphones och sociala medier – vuxna – glömmer att det också kan vara en hjälp. För en del kan det vara det enda sättet att ha sociala kontakter.

Ökad medvetenhet bland unga

Foto: Arne Ohlin / SVT

Så vad tror de aktiva i Ubuntu och Tilia att den växande ohälsan beror på?

– För det första tror jag att medvetenheten om psykisk ohälsa är större idag. Det är fortfarande stigmatiserande att säga att man mår psykiskt dåligt. Med det är lättare idag, säger Jacqueline Stål.

– Det är definitivt fler som söker vård idag. Det är fler som vågar prata om det. Och det kan vara en orsak till att det tycks växa, säger Emelie Henriksson.

Men grundorsaken tror de handlar om hur samhället ser ut idag.

Växande krav i skola och arbetsliv

– Vi har haft en samhällsutveckling som bygger väldigt mycket på prestation. Det kan handla om alltifrån att lyckas i skolan till att ha en anställning på 100 procent, säger Linn Törnlund.

Annsofie Blixt berättar att de unga som de möter inte har någon självkänsla och de tror att de leverera och prestera för att duga.

– De tror till och med att de måste vara bra på att vara sjuka. Vi måste pränta in i dem att de har ett värde i sig, berättar Annsofie Blixt.

– Du ska umgås med dina vänner, du ska ha ett extrajobb när du pluggar, och du ska inte nöja dig med godkänt utan du ska ha A i alla ämnen. Och du ska alltid vara på topp. Och mår du dåligt så ska du rycka upp dig. Men det fungerar ju inte så med psykisk ohälsa. Det är inte bara att rycka upp sig, fyller Emelie Henriksson i.

Se mer om den växande psykiska ohälsan bland unga i Vetenskapens värld måndagen den 23 april klockan 20.00 i SVT2 eller på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.