– Jag blir förbannad när jag hör att föräldrar får rådet att sitta bredvid och vara delaktiga i barnens surfande och spelande. Det sätter alldeles för stor press på båda parter. Vem har tid med det?
Det säger Elza Dunkels som är en av forskarna bakom EU Kids Online. Det är ett gigantiskt forskningsprojekt där 1000 barn och deras föräldrar, i drygt 20 länder, fått svara på frågor kring problematisk användning av internet. Resultaten som presenteras idag är bara en del av projektet.
– Det här går helt på tvärs med vad man tidigare har trott. Det har varit mycket fokus vid ytliga faktorer, som hur mycket tid barnen lägger ner framför datorn och hur våldsamma spelen är. Och man har alltid utgått från de vuxnas perspektiv.
Ur barnens perspektiv
I den här delen av projektet tittade forskarna på fem faktorer som allmänt anses kunna avgöra om barn använder internet för mycket. Hur ofta man låtit bli att sova eller äta på grund av internet. Hur ofta man känt sig oroad när man inte kunnat vara på internet. Om man tillbringat mindre tid än man borde med familj/vänner eller med skolarbete på grund av internet. Om man surfat fastän man inte riktigt varit intresserad. Om man misslyckats med att försöka ägna mindre tid på nätet fastän man velat.
Resultatet visade att väldigt få barn (en procent) använde internet på ett problematiskt vis. Och en av slutsatserna blev att det inte bara handlar om tid när man vill ta tag i de här frågorna. Det är andra saker som styr.
Mår mitt barn bra?
Det finns ingen forskning som säger att barn, av princip, mår dåligt av att spendera mycket tid på internet. Alla barn är olika och om de mår bra eller dåligt av att vistas på nätet beror mer på hur barnen fungerar i övrigt, visar studien. Sköter de skolan? Äter och sover de bra? Fungerar livet utanför internet? Istället för att se vad barnen gör vid datorn så handlar det om att se dem i ögonen för att ta reda på om mitt barn mår bra.
– Det har blivit som en symbol för föräldrarnas engagemang – att begränsa barnens tid framför datorn. Jag får ofta frågor från stressade föräldrar som undrar hur länge deras barn bör få sitta på nätet eller spela dataspel. Många föräldrar känner sig pressade att sitta med och spela World of warcraft till exempel – helt i onödan, säger Elza Dunkels på institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet.
Inga generella svar
Det finns egentligen inga generella svar när det gäller barn och deras internetanävndande men forskarna hoppas att de här resultaten kan vara till stöd för föräldrar som tampas med de här frågorna. Det gäller att ta reda på hur barnet fungerar – inte hur internet fungerar.
– Hittills har man fokuserat på hur spelen ser ut och hur internet ser ut när man egentligen borde fokusera på hur barnen mår, vart och ett för sig. Fungerar deras sociala relationer bra? Och då handlar det inte bara om relationer i rummet. Vissa barn har majoriteten av sin sociala kontakt på internet och det finns inget som säger att de är sämre relationer för det.
Många barn mår bra på nätet
Nej, det är dags att erkänna att relationer på nätet är lika värdefulla som andra relationer. Det är inte sämre att träffas via nätet än att träffas öga mot öga och det är inte destruktivt i sig att ha många relationer på nätet. Istället handlar det om att se om relationerna är uppbyggliga och ömsesidiga. Det gäller att se om ditt barn mår bra av att vistas i den ena eller andra miljön.
– Många föräldrar känner sig okunniga när det gäller de här spelen och internet i övrigt och de tar då ofta ett steg tillbaka. Att ge föräldrar de här kunskaperna är att ge tillbaka dem styrkan i att vara förälder. Det är det viktigaste vi forskare kan göra just nu, säger Elza Dunkels.
Råden till föräldrar är ofta hörsägen
Det har inte bedrivits så mycket forskning på det här området tidigare, utan det har bara setts som en vedertagen sanning. Föräldrar har en uppfattning om att barn inte ska vara för mycket på nätet. Den här nya studien visar också att det är en av de få sakerna som föräldrarna pratar med sina barn om – hur länge har du surfat idag?
– Tidigare forskning har visat att föräldrar idag har väldigt lite tid över till att umgås med sina barn och då ska man inte behöva spendera dem framför datorn. Att föräldrarna ska sitta med och spela eller surfa är ett destruktivt och naivt råd som sätter mer press på föräldrarna. Och förmodligen beter sig inte barnen som vanligt när en förälder är med. Lägg dina få minutrar med barnen på att prata med dem istället. Be barnen förklara. Och se dem i ögonen. Hur mår de?