Mamma till barn med typ 1-diabetes: ”Gör jag en miss kan hon dö”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha ett barn med typ 1-diabetes innebär ett livslångt arbete, en livslång oro och ett enormt ansvar, något som leder till att många föräldrar blir utbrända och sjukskrivna. Andrea Reish i Alingsås är en av dem.

– Det handlar om mitt barns överlevnad. Missar jag att sköta henne på rätt sätt kan hon dö eller få fruktansvärda följdsjukdomar senare i livet.

Andrea Reich sitter vid sitt köksbord i lägenheten i Alingsås och berättar med tårar i ögonen.

Hon är helt utmattad efter ännu en natt där hon inte fått sova mer än någon timme i sträck. Hennes dotter, Leocadia 5 år, har nämligen typ 1-diabetes och hennes blodsockernivåer kan variera kraftigt och snabbt, även nattetid.

Det här kräver ständig uppsikt och justering. Andrea har knappt sovit en enda hel natt sedan dottern fick sjukdomen för nästan tre år sedan.

– Jag är helt slut. Så trött. Mitt närminne här helt borta. Jag minns inte var jag lägger nycklar eller vad jag håller på med.

LÄS MER: Frågor och svar om diabetes

Andrea är ensam om ansvaret för dottern, som dessutom har en rad matallergier som komplicerar livet ännu mer. I dag är Andrea sjukskriven på heltid för utbrändhet, något hon är långt ifrån ensam om.

Många mammor utbrända

40 procent av alla mammor med diabetesbarn uppfyller kriterierna för utbrändhet, visar en studie från Örebro universitet.

– Det är nätterna som tar knäcken på en, att aldrig få sova, säger Andrea. Och så den ständiga oron. Att något ska hända Leocadia. Hur jag sköter henne kommer att påverka hela hennes framtid.

Typ 1-diabetes, så kallad barndiabetes, är en obotlig sjukdom. Varför den drabbar allt fler i dag vet man inte. Runt 800 barn och unga i Sverige insjuknar i typ 1-diabetes varje år, dubbelt så många som i barncancer. Och nästan lika många dör i diabetes som i barncancer.

Blandas ofta ihop

Typ 1-diabetes blandas ofta ihop med typ 2-diabetes och sjukdomarna har det gemensamt att kroppens egen insulinproduktion inte räcker, vilket leder till för mycket socker i blodet vilket skadar blodkärl och nerver.

Men där slutar likheten mellan sjukdomarna. Typ 2 orsakas till stor del av vår livsstil, av för mycket mat och för lite motion, men även genetiska faktorer påverkar.

KRÖNIKA: ”Trodde aldrig att diabetes skulle väcka så mycket känslor”

Typ 2-diabetes drabbar i regel vuxna och kan ofta regleras med rätt mat och mer motion – och räcker inte det kan man behandla med tabletter.

Typ 1-diabetes har sannolikt inget med livsstil att göra. Här går kroppen, av okänd anledning, till attack mot sig själv och slår ut eller dödar cellerna i bukspottkörteln som tillverkar insulin.

LÄS MER: Mammorna till barn med diabetes påverkas mer än papporna

”Ansvaret är stort”

Utan insulin, som reglerar nivåerna av blodsocker, överlever man inte. Därför måste den som har typ 1-diabetes ständigt kontrollera sitt blodsocker och spruta in insulin på konstgjord väg, flera gånger varje dag, livet ut.

Sjunker blodsockret för lågt gäller det istället att få i sig mer kolhydrater.

Det här är en ständig balansgång eftersom blodsockret påverkas av vad man äter, hur mycket man rör sig, hur kroppen fungerar i allmänhet, om man är stressad, hur vädret är, om man har en infektion i kroppen och mycket, mycket annat.

Typ 1-diabetes är ett livslångt arbete och kan leda till svåra följdsjukdomar med för tidig död som följd.

– Ju jämnare blodsockernivåer jag lyckas hålla hos min dotter desto större chans har hon att få ett hyfsat liv ändå, trots sjukdomen, säger Andrea.

– Ansvaret som vilar på mig är så stort, och det är därför jag kämpar trots att jag ibland knappt orkar ta mig ur sängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.