Oxytocin kallas ofta ”kärlekshormonet” eller ”kram-hormonet” och är en av de viktigaste signalsubstanserna som påverkar vår förmåga till anknytning och djupa känslomässiga band. Det berättar Michael Winterdahl från Århus universitetssjukhus i SVT:s Sanningen om lust.
– Kärlek är biokemi. Det är inte så svårt att förstå på molekylär nivå. Det blir svårare i fråga om de kognitiva delarna av kärlek, säger han.
Oxytocin utsöndras vid fysisk- och känslomässig närhet mellan personer som är kära i varandra och kan mätas i blodet. Både den som uttrycker kärlek med ord, och den som tar emot orden, får förhöjda värden.
Rosanna och Christoffer gör kärlekstestet
Den här effekten märker paret Rosanna Segerstedt och Christoffer Sundén, tidigare deltagare i ”Gift vid första ögonkastet”, när de gör ett experiment för att öka oxytocinproduktionen i blodet. Han läser upp ett kärleksbrev för henne – och mäter under tiden hur oxytocinnivåerna påverkades.
– Det är jäkligt häftigt att vi kan påverka våra hormoner. Jag kan påverka mina lyckohormoner genom att träna och springa – och mina kärlekshormoner genom att göra kärleksfulla handlingar, säger Christoffer Sundén.
Se Sanningen om lust på SVT Play eller SVT 1 den 19/11 klockan 21.00.