Det kanske låter som science fiction, men det pågår idag flera projekt runt om i världen kring rymdbaserad solkraft. Tanken är att skicka upp solpaneler i rymden som sätts samman med hjälp av robotteknik. Energin skickas ner till jorden med hjälp av mikrovågor som plockas upp av antennparker och omvandlar det till elektricitet.
– Faktum är att det är allt annat än science fiction, det är fysik, säger Sam Adlen på det brittiska startup-företaget Space Solar.
Det företaget, europeiska rymdmyndigheten ESA och amerikanska NASA är några av aktörerna som hoppas på rymdbaserad solkraft.
Solen lyser alltid i rymden
Bolaget planerar att skicka upp ett solkraftverk i rymden med en kapacitet på 30 megawatt till år 2030.
– I rymden finns inte natt, dåligt väder eller årstider. Solkraft från rymden har många fördelar jämfört med solkraften på jorden, säger Sam Adlen.
Johan Köhler på myndigheten Rymdstyrelsen håller med om att det finns många fördelar med rymdbaserad solkraft.
– Solpanelerna i rymden kommer att vara belysta i stort sett jämt. Elproduktionen blir säkrare, för man kommer kunna rikta energin mellan olika antennparker, säger han.
Energin kan riktas om under dygnet till den del av världen med störst behov av el.
Utmaningar med rymdfärjor och robotar
Men det finns också flera utmaningar. Även om rymdresor blivit billigare de senaste åren, så är de kostsamma. Det kan göra det svårt för kommersiella företag att få lönsamhet i solkraften.
Det finns också utmaningar inom robotik, eftersom solpanelerna ska byggas ihop av robotar uppe i rymden. Än så länge har inget så stort byggts i rymden. Rymdstationen ISS är stor som en fotbollsplan, men solkraftsparkerna är tänkta att bli flera kvadratkilometer stora.
Är det inte mycket enklare att bygga mer solkraft på jorden istället?
– Själva bygget är naturligtvis mycket enklare på jorden. Men man får väga in fördelarna med rymdbaserad solenergi, säger Johan Köhler.
Det är bråttom att hitta fossilfria energikällor. Redan 2050 ska EU vara klimatneutralt, samtidigt som energiförbrukningen väntas öka på jorden. Om rymdbaserad solenergi kommer att bli verklighet återstår att se, men det brittiska företaget tror på idén.
– Vi kommer att kunna leverera el på det här sättet inom fem år vilket är en stor fördel för alla, säger Sam Adlen.