Plastskräp på en återvinningsanläggning i Bordeaux i sydvästra Frankrike. Foto: Phillippe Lopez /AFP-TT

Forskare fann mikroplast i människors blod

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har för första gången hittat mikroplaster i mänskligt blod. Åtta av tio försökspersoner hade mikroplaster i blodet, skriver The Guardian.

– Det finns goda skäl att vara bekymrad, säger Dick Vethaak, professor i ekotoxologi vid Amsterdams Fria Universitet.

– Den stora frågan är vad som händer i kroppen. Stannar partiklarna kvar i kroppen? Transporteras de till vissa bestämda organ, till exempel genom blod-hjärn-barriären? Och är nivåerna tillräckligt höga för att orsaka sjukdom? Vi behöver snabbt finansiera ytterligare forskning så att vi kan få svar på frågorna, säger Vethaak till The Guardian.

Undersökningen bygger på analyser av blodprov från 22 anonyma donatorer, samtliga vuxna människor vid god hälsa. Mikroplasterna hittades i blodet hos 17 av dem.

Plastflaskor och plastpåsar

Hälften av blodproverna innehöll PET-plast, som plastflaskor tillverkas av. En tredjedel innehöll polystyren som används i förpackningar, och en fjärdedel innehöll polyeten som används för att tillverka plastpåsar.

Forskarna använde teknik som gör det möjligt att upptäcka partiklar som är 0,0007 millimeter eller större. Undersökningen är publicerad i tidskriften Environment International.

Mat och dryck

Mikroplast är små plastfragment, upp till fem millimeter stora. De används bland annat i kosmetika och som råmaterial i plastindustrin, men bildas också när större plastprodukter bryts ned.

Mikroplasterna är spridda över hela jorden och har rentav hittats på toppen av Mount Everest. Det är välkänt att människor får i sig mikroplaster via mat och dryck – 50 000 bitar per person och år, enligt en studie.

Enligt Livsmedelsverket medför det inga kända hälsorisker, men verket betonar att det behövs mer kunskap.

En tidigare version innehöll felaktiga uppgifter om vilken plast som används i plastpåsar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.