• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ekonomiforskare vill att vi ska mass-testa svenska folket. Foto: Reuters

Forskare kräver masstestning för ekonomins skull

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomiforskare ger i en rapport sex förslag hur Sveriges ekonomi ska räddas under pandemin. Det viktigaste är att testa alla som inte vet om de har covid-19 och därför inte kan gå till jobbet eller handla. Det skulle kunna vara värt 50 miljarder kronor, enligt forskarnas rapport.

Ekonomer vid Uppsala, Stockholms, Lunds och Minnesotas universitet samt Handelshögskolan i Stockholm har i en rapport listat sex åtgärder som skulle kunna mildra den kraftiga nedgången i svensk ekonomi under coronapandemin.

– Det här är av yttersta vikt för att egentligen komma tillbaka till något slags normalläge för Sveriges ekonomi så att att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet.

”Tester är det viktigaste”

Viktigast är enligt forskarna att så många sjuka svenskar som möjligt nu testas så de snabbare kan återgå till jobb och att handla varor och tjänster.

Varje covid-19-test skulle kunna vara mycket dyrt och ändå vara ekonomiskt lönsamt anser forskarna som föreslår att regeringen tar hjälp av chefer från medicinteknikindustrin för att snabbt få igång storskalig produktion av både tester och skyddsutrustning för personal.

Snabbutbilda personal

Eftersom många just nu står utan arbete eller är permitterade så skulle dessa personer kunna snabbutbildas att utföra testningen. 

Man skulle kunna tänka sig att rotera om personalen i hela Sverige så att fler får jobba med det här, säger Daniel Spiro. 

Ekonomiforskarna föreslår också massiva statliga informationskampanjer om att skydda riskgrupper, sätta upp bytessidor på nätet där branscher kan byta personal med varandra och privatpersoner kan hjälpa varandra med anhöriga i karantän som bor långt bort. Dessutom föreslås beredskapsarbeten utomhus för miljövård, renoveringar samt distansutbildning till bristyrken. 

Rapporten heter ”Six Policy Ideas for Coping with the COVID-19 Pandemic”. Den är inte vetenskapligt granskad i en peer-review.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.