Forskare: ”Träning gör dig smart”

Uppdaterad
Publicerad

Allt mer forskning tyder på att träning kan göra så att vi blir gladare, får bättre minne, blir mer kreativa och att regelbunden träning till och med kan motverka ålderssymptom.

Fysisk aktivitet ökar hjärnans förändringsbenägenhet, så att den kan bygga om kopplingar för att kunna utföra nya uppgifter, den blir alltså lite mer flexibel och kan bygga nya och starkare banor mellan hjärnans olika lober.

”Som en yngre hjärna”

Hjärnan blir helt enkelt lite mer lik barnets formbara hjärna. Tydligast effekt har man sett på de viktiga kopplingarna mellan pannlob och tinninglob. Det finns till exempel studier som tyder på att barn som rör på sig, också blir duktigare på matematik.

Genom att träna kroppen kan man även bli mindre stressad och öka sin koncentrationsförmåga. Forskare tror att det beror på att kroppen och hjärnan lär sig hantera stresshormoner som kortisol och att vi kan öka mängden av belöningshormonet dopamin. 

– Det som händer när man är ute och springer, promenerar eller är fysiskt aktiv på annat sätt är att hjärnan får mer blod, blodflödet ökar med ungefär 20 procent. På lång sikt händer väldigt mycket mer i hjärnan, så att den arbetar effektivare. Hjärnans olika delar blir närmare kopplade till varandra och det gör så att hela hjärnan fungerar bättre, säger Anders Hansen, psykiatriker.

Bromsar åldrandet

I en amerikansk studie följde forskare 20.000 äldre kvinnor under två decennier. Där såg man att de som var fysiskt aktiva hade bättre minne och koncentrationsförmåga.

– Hjärnan krymper med åldrandet, men ju mer fysiskt aktiva som försökspersonerna var, desto långsammare krympte frontalloben, den del av hjärnan direkt bakom pannan som är sätet för våra mest avancerade mentala egenskaper. Förutom att man mår bättre av träning blir man mer kreativ, mer tolerant för stress och kanske även mer intelligent, säger Anders Hansen.

Det verkar till och med som att ens personlighet kan förändras litet av regelbunden träning.

– Personer som är fysiskt aktiva verkar vara lite mindre cyniska och ångestbenägna. Det hänger ihop med att vår personlighet delvis bygger på ämnen i hjärnan som serotonin, noradrenalin och dopamin, och de påverkas av träning, säger Anders Hansen.

Mer om varför träning gör oss smartare och om smartare löpträning i veckans Vetenskapsstudion, i SVT Play från lördag 9.00 eller i Kunskapskanalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.