Möss som fick springa i hjul när de ville fick friskare hjärnor. Foto: TT

Frivillig motion kan reparera hjärnskador

Publicerad

Att motion är nyttigt för kroppen är vida känt, och även att det kan ha positiva effekter för vår mentala hälsa. I en ny studie på möss har forskare nu också kunnat visa på att fysisk motion faktiskt kan reparera fysiska skador i hjärnan.

Möss som får möjlighet att springa och motionera när de vill lyckas reparera en viss typ av hjärnskada hos sig själva. Det har ett lag forskare vid New York Univeristy School of Medicine kunnat konstatera i en ny rapport.

– Det som är speciellt med den här upptäckten är att det här är ännu en pusselbit som visar att hjärnan mår bra av att röra på sig, säger Anders Hansen som är  läkare och psykiatriker med speciellt intresse för vad motion gör med vår hjärna.

Möss med hjul levde längre

Studien, som publiceras i tidskriften Cell, gick ut på att dela upp möss med samma typ av hjärnskada i två olika grupper. Hjärnskadan gjorde att mössen hade svårt att gå, sämre balanssinne och en drastiskt förkortad förväntad livslängd, på ungefär en månad.

Den ena gruppen möss fick tillgång till motionshjul de kunde springa i. Den andra gruppen saknade motionsmöjligheter.

Forskarna upptäckte att gruppen möss som sprang visade upp klara hälsoförbättringar. De fick klart bättre balans och levde mer än tio gånger så länge, upp till ett år, jämfört med sina artfränder som inte fick motionera.

Tydliga hälsovinster i hjärnan

Efterforskningar på mössens hjärnor visade också att de fysiska skadorna i organen delvis hade reparerats. Att vara fysisk aktiv hade stimulerat produktionen av det fettrika ämnet myelin, som fungerar som ett skyddande lager längs nervcellernas långa axoner.

Med hjälp av myelin fungerar nervsignalerna bättre och går snabbare, och därmed hade mössens hjärnor fått förbättrade kommunikationsmöjligheter med övriga kroppen.

Slutsatsen var alltså att frivillig fysisk motion, i detta fall löpning, inte bara var bra för den fysiska hälsan utan även hjärnan, och till viss del även kunde läka hjärnskador.

– Den här forskningen visar även de mokekylära mekanismerna, att fysisk aktivitet omvandlas till medicin för hjärnan. Nu kan man inte bara veta att det är bra med fysiskt aktivitet utan också varför, säger Anders Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.