En av de genförändrade kalvarna som saknar anlag för att bilda horn. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Genförändrade kor kan vara framtiden för mjölkbonden

Uppdaterad
Publicerad

Sex genförändrade kalvar har fötts i Kalifornien nu i höst. Forskarna har plockat bort anlaget för horn ur deras arvsmassa och därför kommer de aldrig kunna stånga någon.

– Vi har plockat bort hornen, big deal. Det är bättre än att bränna bort dem, säger Alison Van Eenennaamm, husdjurgenetiker.

Vid University of Californias husdjurscenter i Davis pågår just nu ett forskningsprojekt där företaget Recombinetics tagit fram genetiskt förändrade tjurar, som helt saknar hornanlag.

Eftersom horn på mjölkkor uppfattas som en säkerhetsrisk för både bonden och de andra djuren avhornas nästan alla kor inom lantbruket idag. Hornanlagen bränns bort under bedövning när kalvarna är små. Det kostar pengar för bönderna och kan vara obehagligt för djuren.

Men nu har alltså amerikanska forskare gjort samma sak med hjälp av genteknik och slutresultatet är hornlösa kor som inte behöver avhornas.

Nervöst

– Visst har det varit lite nervöst att vänta på att korna ska kalva. Inte för att jag trodde att något skulle gå fel, men varje avvikelse från det normala hade av kritikerna tolkats som en effekt av de genförändringar vi gjort, säger Alison Van Eenennaamm, som ansvarar för projektet.

Det finns flera raser som naturligt saknar horn, men de mjölkar inte lika mycket som de bästa raserna. Så genforskarna bestämde sig för att förändra arvsmassan hos den mycket produktiva Holsteinmjölkkon, så att den liknar den hornlösa köttkon Angus i de gener som styr hornutvecklingen.

Nästa generation

Forskarna använde en genklippningsmetod som kallas Talen och plockade helt enkelt bort anlaget som gör att Holsteinkon utvecklar horn och klonade fram två tjurar som var helt igenom Holstein så när som att de hade Angusgenen för hornlöshet.

Sedan ville de prova att föra vidare egenskapen till nästa generation och korsade de genförändrade tjurarna med vanliga kor.

I mitten av september föddes alltså sex kalvar i forskningsprojektet och genetisk analys har nu visat att ingen av dem bär anlag för horn.

En av de genförändrade kalvarna som saknar anlag för att bilda horn. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Den här typen av genförändrade djur får idag inte användas inom livsmedelsproduktion varken i USA eller Sverige, men forskarna hoppas att lagarna ska ändras och tillåta det i framtiden.

Se mer om genförändrade djur i Vetenskapens värld måndagen den 30 oktober i SVT 2 klockan 20:00 eller på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.