– Det är helt klart ett genombrott, säger Torbjörn Hellsten, professor i teoretisk fusionsplasmafysik vid Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.
Experimenten i studien, som redovisas i tidskriften Nature, har utförts vid en ny jättelik anläggning, kallad National Ignition Facility, vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien.
Anläggningen har tagit över tio år att bygga och rymmer ett enormt lasersystem med väldig kraft. Med systemet har man riktat 192 laserstrålar in i en pytteliten, centimeterstor kapsel innehållande små mängder deuterium och tritium, de två beståndsdelarna i fusionsbränsle.
Energimängden fördubblad
När strålarna har träffat bränslet har det blivit extremt varmt, och i den processen har man lyckats producera dubbelt så mycket energi som man ursprungligen tillförde.
– Resultaten är mycket lovvärda, mycket genuina. Det hela är ett viktigt och nödvändigt steg på vägen mot fusionskraft, säger Hellsten.
Målet på sikt är att få till stånd en tändning av bränslet som kan göra processen självgående. Men dit är det en bit kvar.
En evig energikälla
Fusionskraften rymmer många drömmar. Till skillnad från kärnkraftsenergi, som bygger på klyvning (fission) av atomkärnor, är fusionsenergi sådan energi som frigörs vid sammanslagning (fusion) av atomer, vilket i princip är samma typ av process som äger rum i solen.
Det radioaktiva materialet är kortlivat och mängden bränsle är så liten att det inte finns någon risk för stora olyckor.
Dessutom finns obegränsade mängder bränsle på jorden. Deuterium finns i vanligt havsvatten och tritium utvinns ur litium som är ett vanligt ämne i jordskorpan. Fusionskraften skulle med andra ord kunna lösa energiproblemen för gott.
– Fast det lär dröja 30 till 50 år innan vi är där. Nu har vi ökat energimängden med det dubbla. Men det krävs att vi ökar mängden 50 gånger. Det krävs stora anläggningar och mycket finjustering, säger Hellsten.
Fusionsenergi
- Fusionsenergi utvecklas vid en sammanslagning (fusion) av lätta atomkärnor.
- Solens energiproduktion, liksom energiproduktionen hos alla andra stjärnor i universum, bygger på fusion.
- Förhoppningen är att mänskligheten i framtiden ska kunna utnyttja fusionsenergin.
- Tanken är att på sikt utveckla en tekniskt och ekonomiskt fungerande fusionsreaktor. Skulle en sådan bli verklighet är mänsklighetens energiproblem i princip lösta eftersom bränslet, en blandning av deuterium och tritium, är extremt vanligt på jorden.
Källa: Nature, NE (TT)