Foto: HHMI Tangled Bank Studios

Globalt virusprojekt ska stoppa nya pandemier

Uppdaterad
Publicerad

Global Virome project är en ny forskningsorganisation som vill samla all världens virusjägare för stoppa kommande pandemier genom att kartlägga alla virus hos vilda djur som kan smitta människor.

Målet med det globala viromprojektet är att kartlägga de potentiellt farliga virusen, en dryg halv miljon på tio år. Modellen liknar samarbetet med att läsa av människans dna i början av 2000-talet.

Forskarna vill samla in arvsmassan från sjukdomsvirus i en internationell databas och dessutom registrera hos vilka djur de finns och beskriva riskmiljöerna för smitta. Den här kartläggningen skulle kosta uppskattningsvis 15 miljarder kronor.

Hitta virusen före de når oss

– Den relativa kostnaden för projektet är uppenbarligen väldigt liten i ljuset av effekterna på världsekonomin under covid-19 pandemin, säger Dennis Carrol som är ordförande för Global Virome Project.

– Projektet handlar om att inte vänta på att virusen ska hitta till oss, utan att vi stoppar dem innan de spiller över på människan, fortsätter Dennis Carrol.

Ta fram bot före pandemi

Tanken är att kartläggningen ska leda till tester, vaccin och mediciner för de farligaste virusen innan de drabbar mänskligheten. Hittills har bland annat Kina och Thailand visat intresse för att finansiera projektet och sätta upp sina nationella program enligt Dennis Carrol som dock räknar med många fler länder framöver.

Se hela reportaget i Vetenskapens värld ”Vägen ur corona” den 11 maj i SVT2 och på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.