Spridningen av könssjukdomar har historiskt sett minskat, när dödliga smittor varit i omlopp. Aidsskräck fick ner spridningen av även andra könssjukdomar under 90-talet till exempel. Men nu när aidsskräcken minskat har den utvecklingen vänt. Flera könssjukdomar ökar igen och sedan ett tiotal år tillbaka smittas allt fler av gonorre i Sverige – vilket SVT rapporterat om tidigare.
Att just att gonorrébakterien Neisseria gonorrhoeae sprids så kraftigt är mycket allvarligt, menar forskare nu. Den har klassats som en av de värsta superbakterierna av amerikanska hälsomyndigheter, eftersom det bara finns en enda sorts antibiotika kvar som biter på den.
Sprutor och tabletter kombineras
Antibiotikan Ceftriaxon ges idag till den gonorresmittade som en spruta och kombineras med andra sorters antibiotika i tablettform, för att så länge som möjligt motverka resistensutveckling. Man vill alltså behålla det sista verksamma vapnet så länge som möjligt.
Men forskarna fruktar att resistensutvecklingen redan är på gång. För just Gonorrébakterien är ovanligt kompetent har en ovanlig förmåga att snabbt lära sig att tåla nya sorters antibiotika. Den har en ovanlig förmåga att byta ut delar av sin arvsmassa, så att den inte längre påverkas.
För sju år sedan i Japan hittades fall av den första gonorrébakteriestammen som inte ens Ceftriaxon, den sista antibiotikasorten, hjälper mot.
Sexhandel ger skjuts åt spridning
Det är ingen tillfällighet att resistenta bakterier ofta dyker upp just i Asien först.
Dels är sexhandeln utbredd i många länder där, men framför allt beror det på hur antibiotika säljs över disk utan recept eller andra kontroller.
– Det brukar ta tio till tjugo år från de första fallen av resistenta gonorréinfektioner identifierats till dess att den resistenta stammar spridit sig globalt, säger Magnus Unemo, chef för WHO:s referenslaboratorium för gonorré vid universitetssjukhuset i Örebro.
Räknar med att supergonnorén kommer till Sverige
Därför räknar forskarna med att resistent gonorré kommer att bli vanligt även i Sverige inom kort.
Och gonorré som inte kan botas med medicin är något läkare fruktar. För sjukdomen kan ha ödesdigra effekter som infertilitet och blindhet – även hos barn som föds av smittade mödrar. Sjukdomen kan dessutom sprida sig i kroppen – till hjärtat och skelettet.
Mer om supergonorre i Vetenskapens värld 29/2 i SVT2 20:00 och i SVT Play.