En ny studie av bland annat den kända ekonomen Nicholas Stern har jämfört traditionella ekonomiska stimulanser i kristider med investeringar i hållbara projekt och förnybara tekniker.
Den visar att klimatsmarta investeringar har möjlighet att skapa fler jobb och även spara pengar på längre sikt.
Nödpaket med klimat-villkor
Studien föreslår bland annat att regeringars nödpaket till flygbranschen ska innehålla villkor där flygbolagen måste nå nollutsläpp av växthusgaser till 2050.
— Det skulle kunna vara en bra stimulans att klimatanpassa bostäder, elektrifiera vägar och göra gröna investeringar nu. Samtidigt måste vi tänka: vilka sektorer är det som drabbats hårdast? Det är ju bland annat hotell och turism vilket inte har så mycket med klimatomställning att göra, säger Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.
230 internationellt ledande ekonomer har i studien fått bedöma vilka typer av stimulanser som fungerat bra vid tidigare kriser och vilka som skulle kunna användas nu. Totalt tillfrågades 1019 specialutvalda ekonomer och ekonomiska tjänstemän varav 230 svarade på enkäten.
Förnybar teknik och klimatsmarta jordbruk
Hållbara ekonomiska stimulanser som lyfts fram i studien är satsningar på energilagring (till exempel vätgas), koldioxidlagring, att renovera och förnya elnäten, renovera bostäder och göra dem mer energieffektiva genom bättre isolering och nya värmesystem. Man föreslår också satsningar på utbildning och klimatsmart jordbruk.
Enligt nationalekonomen Fredrik N G Andersson är det väldigt viktigt att tänka på var de här gröna stimulanserna sätts in.
— Om du spenderar mycket pengar i en bransch där det redan finns stor efterfrågan då blir det inte tillväxt utan inflation, säger han.
Grön tillväxt?
Enligt Fredrik N G Andersson finns det även en fara i att just använda uttrycket grön tillväxt.
— Jag tror att det är fel att säga att en klimatomställning ökar tillväxten framöver. Det skapar inte så mycket tillväxt. Många länder kommer ha budgetunderskott efter den här krisen, och då är frågan om de kommer ha incitament att satsa på en klimatomställning som inte skapar jobb och tillväxt, säger han.
Studien är publicerad i Oxford Review of Economic Policy.