Frukt och grönsaker bidrar till ett lägre blodtryck. Det såg en internationell forskargrupp när de analyserade blodprov från ungefär 25 000 patienter som var del av en europeisk studie från Världshälsoorganisationen.
Studien analyserade sambandet mellan blodtryck och flavon-3-ols, en delgrupp av flavonoider. Flavonoider är ett bioaktivt ämne som har antioxiderande egenskaper och hämmar inflammation. De finns bland annat i bär, te, frukt och grönsaker.
– Det här ämnet finns ju i mycket av den kost som vi rekommenderar, såsom frukt och grönsaker. Det är ju säkert en bidragande orsak till att vi rekommenderar just det, säger Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska Institutet.
Flavonoider finns även i öl och rödvin.
– Jag skulle inte vilja gå så långt som att rekommendera öl eller vin utifrån den här studien. Om man däremot tar ett glas öl eller rödvin så är det ju ingen nackdel om det dessutom innehåller vissa nyttiga ämnen, säger Johan Frostegård.
Men om alkoholkonsumtionen blir för hög kan det istället leda till för högt blodtryck, enligt Vårdguiden.
Ett vetenskapligt framsteg
Den här studien är först med att ge vetenskapligt stöd från blodprov.
– Det är en kolossalt stor studie. Den stöder idéen att de här typen av ämnen är nyttiga för oss. Men det är inte så att effekterna är jättestarka så att man trillar av stolen. Du kan ju tänka dig att du behöver 25 000 personer för att se ett sådant samband, säger Johan Frostegård.
Sambanden kan även variera från person till person.
– Det finns många faktorer som spelar in. Det är olika hur känsliga vi är. Det finns även variationer som kan vara genetiska och ha med stress att göra, säger Johan Frostegård.
Kosten är livsviktig
Högt blodtryck är bland de vanligaste orsakerna till en rad olika sjukdomar. Och kosten överlag spelar en huvudsaklig roll i att hålla oss friska.
– Livstilförändringar betyder en hel del. Det är steg ett. Innan man börjar med medicin ska man börja med att lägga om livsstilen. Framförallt motion men även kosten är viktig, säger Johan Frostegård.
Studien publicerades i Scientific Reports.