Bilden föreställer en kvinna som testar ett hjälpmedel som ska lindra mot tinnitus besvär. Hörlurar och stimulans av tungan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta på klippet för att se hur det nya hjälpmedlet fungerar. Foto: Neuromod

Här är hjälpmedlet som ska lindra tinnitus

Uppdaterad
Publicerad

Ett hjälpmedel som skulle kunna lindra tinnitus blev godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) förra året. Apparaten ger elektriska impulser på tungan samtidigt som den spelar ljud i hörlurar. En ny studie visar nu positiva resultat.

– Det här kan vara vägen framåt, säger tinnitusforskaren Christoffer Cederroth.

Toner, tjut, brus, pipande och knackningar är några exempel på ljud som drygt 15 procent av Sveriges befolkning upplever dagligen.

I Sverige rekommenderas idag psykologisk behandling, genom KBT, men forskare är oense om det bör finnas ytterligare alternativ.

Gett positiva resultat

I en ny studie testas en behandlingsmetod som visar på en positiv effekt för tinnituspatienter. Hjälpmedlet stimulerar två sinnen samtidigt och skapar synkronisering mellan olika hjärndelar.

– Det som är intressant med studien, är att den visar att ju mer besvärande du upplever din tinnitus, desto större sannolikhet är det att behandlingarna ger effekt, säger Christoffer Cederroth, forskare i neurovetenskap affilierad vid Karolinska institutet.

Innovationen kan inspirera till vidare forskning. Christoffer Cederroth ser gärna att man genomför en liknande studie i Sverige.

– Eftersom de positiva resultaten är störst bland de med hög grad av tinnitus vore det intressant att fokusera på den gruppen.

Är inget botemedel

Metoden möter också kritik. Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet har forskat på tinnitus sedan tidigt 1990-tal.

– Det är inte första gången ett nytt hjälpmedel för tinnitus lanseras. Redan sedan Egyptens papyrusrullar har man haft förslag på hur man ska kunna komma till rätta med tinnitus, säger han.

Gerhard Andersson uttalade sig bland annat kritiskt i SVT granskning om tinnitusplåster 2018. Granskningen resulterade i att Läkemedelsverket stoppade försäljningen av plåstren som man sätter bakom örat.

Han avfärdar inte att det nya hjälpmedlet skulle kunna ha effekt. Men betonar att det krävs mer forskning på hur nervsystemet, hörseln och hjärnan korrelerar. Därför blir han orolig för att hjälpmedlet ska ge falska förhoppningar till patienter.

– Många med tinnitus önskar inget hellre än att vi inom sjukvården tar bort ljudet helt, så att de får tystnad. Men detta är alltså en metod som kanske kan lindra, inte en metod som tar bort ljudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.