Gudrid Torbjörnsdotter var, enligt de isländska ättesagorna, en av medeltidens stora sjöfarare tillsammans med de mer kända manliga vikingarna som Erik den röde och Leif Eriksson.
– Hon kom från mycket enkla förhållanden, hennes farfar var en frigiven träl. Men ändå lyckas hon göra flera spektakulära resor till den Nya världen och bli en stor handelskvinna, vilket ingav respekt, säger historikern Bo Eriksson.
”Hade samma sak hänt en man? Troligtvis inte”
Trots att Gudrid lyckades korsa Atlanten 500 år före Christofer Columbus, och senare även göra en pilgrimsfärd till Vatikanen, har hon delvis blivit bortglömd.
– Man minns henne i sagorna, men efter 1200-talet lever hon inte vidare. Det tror jag är för att upptäcksresor ligger i händerna på framstående män. När Europa blir en global stormakt så finns det helt enkelt inte plats för Gudrid, och hon glöms bort. Hade samma sak hänt om hon var en man? Troligtvis inte, säger Bo Eriksson.
Arkeologen: ”Kom som en överraskning”
I över tio år har en liten grupp isländska och nordamerikanska forskare försökt kartlägga hela Skagafjörður, ett område på norra Island där många vikingar tros ha levt. Nyligen upptäckte de – av en slump – Gudrids gård intill två kyrkogårdar från 1000-talet.
– De flesta är ju fullt synliga, en bondgård som står kvar i ruiner. Men här har så många jordlager avsatts på låglandet att man inte ser någonting förutom fält, säger arkeologen Douglas Bolender.
Se mer om den mytomspunna vikingakvinnan Gudrid i Världens historia: Vikingatidens stora äventyrare redan nu på SVT Play.