Just nu byggs Sveriges första havskolonilott vid bryggan på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad. Där kommer det att odlas ostron, meterlånga alger och blåmusslor på långa rep. Dessutom kommer man att kunna förvara ätbara djur man har hittat i strandbrynet i ett slags skafferi i form av nedsänkta nätkorgar.
– Det finns inget hinder att ha en havskolonilott vid sin egen brygga i dag, men om man vill anlägga större områden med många odlingar så krävs flera olika tillstånd och lagstiftningen har inte riktigt hängt med kring vattenbruk, säger Maria Bodin, projektsamordnare för Scary Seafood.
Inspiration från Danmark
Projektet är ett samarbete med Norge genom Marint gränsforum Skagerrak – och inspirationen kommer från Danmark där omkring 500 personer odlar och skördar vid landets olika havskolonilotter.
– Vi står inför en extrem utmaning att föda en växande befolkning i världen. 70 procent av jordens yta består av hav, men vi äter väldigt lite därifrån så det är en outnyttjad resurs, säger Maria Bodin.
– Drömmen är att Ikea tar fram en enkel modul i framtiden som alla kan använda. Nyckelorden är att det är småskaligt, lättillgängligt och hållbart.
Vill du veta mer om vad vår mat kan bestå av i framtiden, eller hur det framställs? Se reprisen Framtidens mat i Vetenskapens värld måndag 28 juni i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play.