Vi har i åratal riktat blickar, teleskop och mikrofoner mot universums mörker. Men finns det verkligen liv där ute? Just nu pågår arbetet med Giant Magellan Telescope som kommer bli ett av världens största optiska teleskop.
En del forskare tror att livstecken kan visa sig i form av gaser i planeters atmosfärer, så kallade biosignaturer. Gaser reagerar olika på ljus och därför kan ett optiskt teleskop hjälpa forskare att förstå vilka gaser som finns på andra planeter.
En forskare som undersöker biosignaturer är Sara Seager, professor i planetologi vid MIT.
– Vi hade alla älskat att hitta en utomjording, men blir lyckliga oavsett vilka tecken vi hittar. Varje gas har ett eget sätt att interagera med ljus och vi hoppas med nya teleskop kunna hitta gaser som kan hjälpa oss förutspå om det kan finnas liv på andra platser, säger hon i ett reportage som sänds i Vetenskapens värld.
Svårt att upptäcka
För omkring 2,5 miljarder år sedan började levande organismer på jorden pumpa ut en kraftfull biosignatur, syre. Nu består vår atmosfär av ungefär 20 procent syre, vilket i våra mått är ett säkert tecken på liv.
– Biosignaturer är pusselbitar, men pusslet kommer vara ofullständigt till vi hittar syre, säger Mercedes López-Morales, astrofysiker vid Harvarduniversitetet, i Vetenskapens värld.
Men syre är en biosignatur med väldigt svag signal och det kan därför vara svårt att upptäcka, även för Nasas kraftfullaste rymdteleskop James Webb som är planerat att sändas ut år 2021. Så även på marknivå pågår arbetet med att kunna upptäcka biosignaturer.
Ny era i sökandet
Forskare håller just nu på att förvandla sju väldiga glasskivor till jättelika speglar. Var och en av speglarna kommer att väga 20 ton och monteras ihop till en enda jättelik spegel på ett berg i Chile.
Teleskopet förväntas ha tio gånger högre upplösning än rymdteleskopet Hubble, som haft stor betydelse för den astronomiska vetenskapen. Det nya teleskopet är planerat att börja leta efter syre på andra planeter om tio år.
– Giant Magellan Telescope kommer ta oss in i en ny era i sökandet efter liv, säger Mercedes López-Morales.
Se mer om forskarnas sökande efter liv i universum i Vetenskapens värld som sänds måndagen den 26 november klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play.
Giant Magellan Telescope
Teleskopet kommer vara markbaserat och byggas ihop i Las Campanas-observatoriet i Chile. Det planeras att tas i drift 2024.
Sju väldiga speglar kommer att byggas ihop för att fungera som en enda större spegel på totalt 24,5 meter i diameter. Varje spegel är böjd till en specifik form och tar tre år att polera.
Giant Magellan Telescope förväntas ha tio gånger högre upplösning än Hubbleteleskopet.
Ljus från rymden kommer först reflekteras mot de sju stora speglarna, sedan studsa på sju mindre speglar och till slut nå fram till avancerade kameror. Det möjliggör mätningar av ljuset för att avgöra hur långt bort ett objekt är och vad det är gjort av.