Samma mängd energi som vår sol utsöndrar under sin tio miljarder år långa livstid kan en gammablixt generera under några få sekunder. Nu kan den snart finnas i vår galax, vilket förvånar forskarna.
— Man tror att gammablixtar framför allt skedde i universums ungdom, så man förväntar sig inte att hitta gammablixtar i vintergatan, säger Felix Ryde som forskar i gammablixtar på KTH.
I vår egen bakgård
Hur kan den då snart finnas i vår galax? Jo, en grupp internationella forskare i astronomi har nyligen upptäckt ett solsystem i vår galax. Systemets döende stjärna ser exakt ut som den typen av stjärnor man tror är ansvariga för gammablixtar. Om stjärnan exploderar i en gammablixt kommer den under en kort stund vara den starkaste ljuskällan i hela universum.
— Supernovor och gammablixtar ser vi bara när de sker, så det är otroligt häftigt att kunna observera hur ett solsystem beter sig innan en explosion, säger Felix Ryde.
Om stjärnan sprängs i en gammablixt är inte säkert, men till dess att stjärnan dör har forskarna en unik chans att studera ett unikt solsystem.
En stråle av energi
Solsystemet där gammablixten kanske kommer att dyka upp, är döpt efter den egyptiska monsterormen Apep, och när man ser bilderna är det lätt att förstå varför. Den stora stjärnans enormt snabba solvindar sänder ut mängder av partiklar i ett svansliknande moln och gör att den roterar otroligt snabbt. Det är detta, tillsammans med hur kompakt den är, som gör att när stjärnan väl dör kan den utlösa en gammablixt.
— När en stjärna kollapsar och skapar ett svart hål utlöses en stor mängd energi i form av en jetstråle, är stjärnan för stor kan energin inte ta sig ur stjärnan och detonerar istället i den. Men den här stjärnan är väldigt kompakt och har slängt ut sitt yttre hölje vilket gör det lättare för energin att ta sig ut ur stjärnan, säger Felix Ryde.
En gammablixt som träffar vår jord kan slita av delar av vårt ozonlager och skapa massutrotning på en oerhörd skala. Men en konliknande jetstråle är väldigt smal och stjärnan är inte riktad mot oss, så vi går fortfarande säkra. Men det finns teorier om att en av jordens stora massutrotningar, den som skedde för 450 miljoner år sedan, skedde på grund av en gammablixt.
Gammablixtar
En gammablixt består av mer än bara gammastrålning, det är en massiv explosion som skickar ut partiklar och gaser ur stjärnans inre. Men det är gammastrålningen som gör att vi kan upptäcka den. En gammablixt lyser starkare än resten av all gammstrålning på stjärnhimmeln, tillsammans.
Vår planets atmosfär är väldigt bra på att absorbera gammastrålning, därför kan man inte se gammablixtar med teleskop på jorden. Istället måste man använda teleskop utanför vår atmosfär.