Här hittar utredarna den försvunna flygplansmotorn – fyra meter ner i Grönlandsisen

Uppdaterad
Publicerad

En spektakulär explosion i en flygplansmotor följdes av en ännu otroligare haveriutredning. Två år efter olyckan lyckades den franska haverikommissionen hitta de försvunna motordelarna – fyra meter ner i Grönlandsisen. Fyndet gjorde att misstankarna att en mekaniker hade skadat motorn kunde avskrivas.

För att kunna utreda en flygolycka är det oerhört viktigt för haveriutredarna att hitta de skadade flygplansdelarna. Det visar fallet med det Air France-plan av typen A380 Airbus, vars motor exploderade ovanför Grönland 2017.

– Jag måste erkänna att jag tänkte: “Skit, nu är det kört”, säger flygvärdinnan Silvie Schurck, som tillsammans med övriga 496 personer ombord överlevde olyckan, efter en nödlandning i Kanada.

Motbevisade felaktig hypotes

Efter två års letande efter motordelarna och ytterligare tid för att undersöka metallkomponenterna kunde den franska haverikommissionen BEA slå fast att den hypotes som först lagts fram, att motorn skadats av en mekaniker vid en inspektion, var fel.

Den verkliga orsaken berodde på tillverkningsprocessen av motordelarna. Resultatet av utredningen har nu lett till att tillverkningen har setts över och att de över hundra plan som flyger med samma motorer har inspekterats ytterligare för att försäkra att flygningar med dem är säkra.

Hör ombordpersonalen berätta om olyckan – och se när utredarna till slut lyckas gräva fram den försvunna motordelen ur isen, i klippet ovan.

Vetenskapens värld – Flygkraschexperterna finns nu att se i SVT Play, eller i SVT2 20:00 den 14 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.