Det är ett forskarlag vid universitetet i Tel Aviv som ligger bakom hjärtat. 3d-utskriften är komplett med celler, blodkärl, ventriklar och kammare. Hjärtat skapades med hjälp av en patients egna celler och biologiska material.
– Tidigare har man lyckats 3d-printa en struktur av ett hjärta, men inte med celler eller med blodkärl. Vårt resultat visar potentialen för organdonation i framtiden, säger professor Tal Dvir som ledde studien, till The Jerusalem Post.
Forskarna separerade celler och andra byggstenar ur ett fett-prov. Sedan gjorde de om cellerna till stamceller, som i sin tur programmerats till bland annat blodkärlsceller. Av detta skapades olika biologiska “bläck” för att kunna skriva ut hjärtats olika delar.
Ingen som vågat
Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknik vid Chalmers tekniska högskola, berättar att tekniken för att göra detta funnits länge, men att det inte är någon som vågat testa förrän nu.
– Jag tycker att det de israeliska forskarna gjort är fantastiskt. Eftersom alla säger att det är omöjligt så är det få som testar, men de har vågat. Egentligen har de inte åstadkommit så mycket än, men det är visionärt och om ingen börjar så händer ju ingenting, säger han.
Fungerar inte än
Än så länge fungerar inte hjärtat och det är en lång väg kvar. Nästa steg enligt forskarna är att göra större hjärtan, få dem att fungera som hjärtan och att transplantera i djur innan man kan tänka på att gå vidare med människor.
– Det är ett väl utfört arbete som bör inspirera fler forskare att ta steget till sjukvårdsnära forskning. Jag skulle gärna se mer sånt här. Men deras hjärta är absolut inte färdigt för transplantation ännu, säger Paul Gatenholm.
Fett är lösningen
Men trots att det utskrivna hjärtat bara är i sin linda tycker Paul Gatenholm att forskarna bekräftar att fett kan vara lösningen på transplanterbara utskrivna organ.
– De bekräftar för oss som också jobbar med fett att det faktiskt är rätt väg att gå. Det finns väldigt mycket celler i ett litet prov och det blir ett kroppskompatibelt “bläck” av det, som immunförsvaret inte borde stöta bort, säger han.
Forskningen publicerades i Advanced Science.