Foto: TT

Hjärtat blir yngre av motion

Uppdaterad
Publicerad

Möss som motionerar får fyra gånger fler nya hjärtceller än stillasittande möss. Och även efter en hjärtinfarkt ökar nybildning av hjärtceller av motion, visar en ny studie.

Hjärtats kapacitet att bilda nya hjärtceller är låg. Unga vuxna bildar endast omkring en procent nya celler per år – och denna nybildning minskar ju äldre vi blir. Men att bilda nya hjärtceller är viktigt för att bibehålla hjärtats funktion.

En metod för att stimulera nybildningen, som både är billig och tillgänglig för de flesta, är motion, visar en studie publicerad i Nature Communication.

– Det som är nytt med vår studie är att vi här har bevis för att motion med säkerhet ökar nybildningen av hjärtceller hos möss, säger Ana Vujic, forskare vid Harvard University och en av författarna till studien.

Möss sprang fem kilometer

För att testa effekterna av motion lät forskarna en grupp friska möss få tillgång till ett springhjul under åtta veckor. När mössen lämnades sprang de på eget bevåg omkring fem kilometer per dag. Kontrollgruppen med möss blev däremot utan tillgång till springhjulet och rörde därmed inte på sig.  

Forskarna upptäckte att motionerande möss bildade över fyra och en halv gånger fler hjärtceller än mössen som inte rörde på sig så mycket.  

Motion bra även efter hjärtinfarkt

Djuren testades även efter att de fått en hjärtinfarkt. Möss med tillgång till springhjul sprang nu fyra kilometer på eget bevåg. Och i de områden i hjärtat där mössen fått celldöd till följd av hjärtinfarkten, hade det skett en nybildning av hjärtceller. De motionerande mössen klarar alltså en hjärtinfarkt bättre än de som inte motionerar.  

”Jättebra studie”

Att man har kunnat se detta är väldigt spännande, tycker Örjan Ekblom, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

– Det är en jättebra studie som utnyttjar ny teknik för att besvara en viktig fråga, säger han.

Effekten av träning för nybildning av hjärtmuskelceller är tydlig, berättar han. Men det är svårt att överföra resultaten till en patient med till exempel hjärtsvikt eller som har haft en infarkt.

– Men att mekanismen finns är mycket viktigt och kan definitivt vara en del av förklaringen till att träning efter, och kanske även före, infarkt kan öka överlevnaden.

Folksjukdom med många dödsfall

Hjärt-och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag och står för omkring 35 procent av alla dödsfall.

– Stillasittande livsstil och ålder är stora riskfaktorer. Om vi kan ändra vår livsstil och bli mer aktiva, så skulle vi kunna hejda denna trend, säger Ana Vujic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.