Gatuhundar som strövar omkring i Indiens huvudstad New Delhi. Foto: Bernat Armangue/TT

Hundar ett allt större hot mot djurliv världen över

Uppdaterad
Publicerad

Förvildade och friströvande hundar har bidragit till utrotningen av nästan ett dussin vilda fåglar och djurarter. Det rapporterar BBC. Därmed kan hundar nu läggas till listan på mänskligt introducerade rovdjur som förstör vilt djurliv.

Trots att hundar nu hotar nästan 200 arter världen över är det få som talar om deras påverkan på djurlivet, menar naturvårdare som BBC har talat med.

Enligt experterna är det övergivna hundar och sådana som tillåts att ströva fritt som är de största problemen. Områdena som är värst drabbade är delar av Asien, Central- och Sydamerika, Västindien och delar av Oceanien.

Forskarna menar att hundar påverkar djurlivet negativt på fem sätt:

  1. De blir rovdjur och dödar vilda djur
  2. De stör ekosystemet
  3. De sprider sjukdomar
  4. De konkurrerar om föda
  5. De parar sig med närliggande arter 

Problem på flera håll i världen

Forskare världen över har bland annat observerat hundflockar som ätit av andra rovdjurs byten i Polen, hundar som har jagat snöleoparder i Tibet och till och med isbjörnar som omringats av tamhundar som tillåtits ströva fritt.

I Chile har 70 procent av de skadade puduhjortarna, som är världens minsta hjortdjur, som tagits in för rehabilitering attackerats av hundar. I Brasilien har över 30 parker rapporterat att 37 inhemska arter har påverkats negativt av hundar och i delstaten Rajasthan i Indien lever numera färre än 100 fåglar av arten indisk trapp på grund av fritt strövande hundar.

Problemen med hundar i Europa ser dock annorlunda ut. Naturvårdare oroar sig där för att förvildade och friströvande hundar parar sig med vargar.

– Och det är ett hot mot vargen. Om problemet fortsätter kommer vi att förlora renheten i vargarnas gener, säger Moritz Klose på Världsnaturfonden.

”Problemet kommer att öka”

Enligt BBC finns det runt en miljard domesticerade hundar runt om i världen och naturvårdare menar att antalet hundar som förvildas blir allt högre.

– Det är ett rätt allvarligt problem. När antalet människor ökar kommer också mängden hundar att öka och det här problemet kommer att bli värre, säger Piero Genovesi, ansvarig på enheten för invasiva arter på Internationella naturvårdsunionen.

Men att döda hundar är ett kontroversiellt beslut och något som har förbjudits i flera länder. Naturvårdare säger att trots att många studier har utförts, finns ännu ingen lösning på problemet.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.