Åse Svensson har betalat tiotuseltals kronor i veterinärvård för sin chihuahua Diesel. Men det har varit värt det, säger hon. – Han betyder allt för mig. Foto: Ella Berger/SVT

Vården för hennes hund har kostat över 60.000

Uppdaterad
Publicerad

Chihuahuan Diesel var bara några månader gammal när han blev sjuk. I dag har han opererat bort 28 tänder, varit åtskilliga gånger på djursjukhuset och måste medicineras varje dag för sin obotliga mag- och tarmsjukdom. Men för matte Åse Svensson finns inget annat alternativ än att göra allt för sin hund.

– Jag brukar säga att 'det kanske var tur att du kom till mig'. Annars hade han kanske varit avlivad. Det är nog inte alla som hade lagt de här pengarna på en hund, säger Åse Svensson och plockar upp sin lilla kamrat i knät.

Just i dag är han pigg, men hans sjukdom går i skov och somliga dagar finns ingen energi alls. Diesel är en 5-årig chihuahua som haft en ganska tuff start på livet. Han hade knappt hunnit flytta hem till sin ägare Åse Svensson innan problemen började.

– Han bajsade blod, kräktes och var väldigt mager. Så vi åkte till veterinären och då kom de fram till diagnosen, att han har sår i tarmarna och magsäcken, berättar Åse.

Fick nya problem

Det blev början på vad som gjort att familjen  i dag har en stor låda full med papper och kvitton från veterinärbesök. När Diesel till slut diagnostiserats med en obotlig mag- och tarmsjukdom, och man till slut hittat rätt medicin, kom nästa smäll.

Han hade tandlossning, 28 tänder behövde tas bort. Operationen kostade 15.000 och täcktes inte av försäkringen. Men Åse tvekade inte.

– Veterinären frågade mig om jag var redo att köra fullt ut. 'Det är jag', sa jag då.

Vi går oftare till veterinären

På köksbordet ligger räkningar på över 60.000. Åse berättar att försäkringsbolaget totalt täckt ungefär en tredjedel av kostnaderna, resten har hon fått ta ur egen ficka.

Men hon är inte ensam om sin historia. Statistik från försäkringsbolagen och försäkringsförbundet visar att vi lägger allt mer pengar på våra djur, både vad gäller försäkringar och veterinärvård – och att vi oftare går till veterinären när vi misstänker att något är fel med våra fyrfotade vänner.

– Den nya tidens djurägare har kanske inte det mer traditionella förhållningssättet som vi minns sen förr i tiden, att djuren levde så länge de levde, säger Maria Lundvall, veterinär och generalsekreterare för branschorganisationen Svensk Djursjukvård.

Tycker inte om att åka bort

Åse åker till kliniken två gånger om året för kontroller, och däremellan för hon dagbok över hur Diesel mår. Han måste få mediciner morgon och kväll, och är extra känslig för stress på grund av sin sjukdom.

Hon tycker inte om att resa bort eftersom det innebär att lämna bort Diesel, och med ett leende säger Åse att hon ibland kan vara lite överbeskyddande.

– Han betyder allt för mig. Eller, barnen betyder ju så klart allt, men han betyder mycket. Det är min bebis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.