Utredarna i Palmegruppen har så sent som i april i år dna-topsat släktingar till en av de som är misstänkta för att mördat Olof Palme, och frågan är nu om de har fått en träff. Men hur mycket dna behövs för att kunna identifiera en mördare?
–När vi tar på saker så tappar vi hela tiden dna i små mängder, vi kallar det för kontaktspår. Det räcker med att man hittar dna från 10 till 15 celler för att man skulle kunna få fram en full eller åtminstone en delprofil från en person.
På ett mörkt och torrt ställe
Mordet skedde för 34 år sedan, kan dna-spåren verkligen finnas kvar?
– Ja, det finns kalla fall som är äldre än så som man har kunnat analysera dna från tidigare. Det bästa är om föremålet har legat på ett torrt och mörkt ställe och att inte så många har tagit på det.
Nu säger obekräftade källor att Palmeutredningen kommer att presentera mordvapnet i morgon. Om det är så, vad för slag spår kan man ha hittat på det?
–Det kan jag såklart bara spekulera kring men det kan vara så att man har hittat blod från Olof Palme på vapnet. Om vapnet kan kopplas till en viss person blir det ett viktigt bevis. Men man kan också ha hittat kontaktspår på vapnet från den misstänkte mördaren. Det kan även finnas fingeravtryck från en gärningsman på vapnet.
– I sådana fall är det liknande bevis som fanns vid mordet på utrikesminister Anna Lindh. Man hittade både blod från Anna Lindh och kontaktspår från mördaren Mijailo Mijailović på en kniv.
Dna på kappan
Men andra kan ju ha hanterat och tagit på vapnet som dödade Olof Palme?
– Ja, men det kanske är mindre troligt. Det här var ett eftersökt vapen, och har nog gömts undan.
Vad finns det mer för föremål som kan ha varit av intressen för utredningen?
– Det finns uppgifter om att mördaren la handen på Olof Palmes axel – men det kan bara ha varat en kort stund så det finns sannolikt inte så mycket dna. Men om Olof Palmes ytterkläder förvarats på ett bra sätt kan det ändå vara värt att försöka få en dna-profil.