Sinnen som hörsel och syn är inte oberoende av varandra, utan sammankopplade i hjärnan. Det märks tydligt när ett sinne förstärks då ett annat försvagas, vilket kan ske i barndomen, när hjärnan är under utveckling.
Man hör ju ofta att musiker som Ray Charles och Stevie Wonder troligen fick extra finkänslig hörsel när de var små, tack vare sin blindhet.
Första gången visat hos vuxna
Men nu har amerikanska forskare som studerat möss i mörker, visat att den här omorganisationen av syn och hörsel även kan ske i vuxen ålder.
Och att förhindrad syn kanske till och med kan bli ett botemedel mot hörselskador i framtiden.
– Det här är jätteintressant, för det pekar i en intressant riktning – gör man en intervention hos exempelvis synen kan man få utfall hos hörseln, säger Mary Rudner, biträdande professor i handikappvetenskap vid Linköpings universitet.
Dataspel kan träna hörseln
Men att låta människor leva i mörker under flera dagar för att förbättra deras hörsel, som forskarna gjort med mössen, tror inte handikappvetare Mary Rudner på:
– Man kan inte sätta folk i mörka rum, det är inte etiskt.
Däremot tror Mary Rudner att träning av andra sinnen genom exempelvis datorspel som inriktar sig på bland annat synintryck kan få hörselskadade att höra bättre.
– Har man hörselnedsättning så kanske det inte är hörseln man ska träna; det kanske är minnet som behöver tränas genom att använda sig av sina synintryck.
Ja, enligt Mary Rudner är det alltså inte själva blindheten i sig som är intressant, utan det faktum att ett sinnesintryck i hjärnan, kan ha effekt på ett annat.
Specialutvecklad hjärngympa borde med andra ord kunna vara lika effektivt för hörseln som att försämra synen.
Möss i mörka rum
I den nya studien kom forskarna fram till sina resultat genom att låta vuxna möss leva i totalt mörker under sex dagar.
Efter det upptäckte forskarna att nervcellerna i hörselcentrat fysiskt förändrats hos mössen. I jämförelse med möss som inte befunnit sig i mörker kunde de urskilja fler ljud och höra lägre toner.
Eftersom de aktuella hörselnerverna finns i ett liknande område hos alla ryggradsdjur, tror forskarna att den här omorganisation mellan syn och hörsel även gäller för vuxna människor.
Lång väg kvar
Men forskarna själva skriver att det är en lång väg kvar till att göra liknande försök på människor. För tillfället ska de fortsätta med att undersöka vad som kan få mössens hörsel att förändras mer permanent.
Efter ett par veckor i normalt ljus återfick nämligen mössen sin normala hörselförmåga igen.
Studien ”Cross-modal induction of thalamocortical potentiation leads to enhanced information processing in the auditory cortex” publiceras i tidskriften Neuron.