Idas problem började på allvar när hon började på gymnasiet. Hon gick på friidrottsgymnasium och blev allt mer fixerad vid mat och träning.
– När jag ser tillbaka på min studentperiod är det med ett mörker, säger hon.
Om ätstörningen får styra så blir allt fler livsmedel förbjudna. Den sjuka äter till slut väldigt ensidigt, kalorisnålt och för små portioner. Att kalla sig vegetarian kan då bli ett sätt att dölja ätstörningen.
– Det som händer är att de här personerna tar bort mat ur sin kostrepertoar som socker, vitt mjöl och kött. Allt blir farligt och listan på vad som är okej blir smalare och smalare, säger Klara Edlund, psykolog och docent.
Sökte professionell hjälp
För Ida blev vändningen att söka professionell och ta kontakt med en psykolog. Först då vågade hon sakta börja äta normalt och minska på träningsmängden.
– Jag var livrädd, säger hon.
Hör Ida berätta om sin kamp i videon ovan.
Dokumentärserien “Ätstört” består av tre avsnitt som släpps en gång i veckan. Se den här på SVT Play.
Hjälp och stöd kring ätstörningar – hit kan du vända dig:
Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.