Pierre Gassendi var först med att se Merkuriuspassagen. Planeten syns som en liten svart fläck mot solskivan. Foto: TT/Wikimedia Commons.

Upptäckten av Merkuriuspassagen förändrade vår världsbild

Uppdaterad
Publicerad

Det ovanliga himlafenomenet observerades första gången år 1631 och gav oss ytterligare bevis för att jorden inte var i centrum av universum.

Idag passerar Merkurius mellan jorden och solen i sin bana. Planeten blir då synlig och avtecknar sig som en liten rund fläck mot solskivan.

Detta kallas Merkuriuspassagen och observerades första gången 1631 av den franske teologen och vetenskapsmannen Pierre Gassendi.

Solen i centrum

Observationen blev ett av flera bevis för en heliocentrisk världsbild. Alltså att planeterna i vårt solsystem kretsar kring solen och inte kring jorden som man tidigare trott.

– Människan och jorden var inte längre centrum för universum. Det var kanske jobbigt att smälta, vi insåg att vi var rätt små trots allt, säger Moa Skan, forskarstudent vid institutionen för solfysik vid Stockholms universitet.

Räknades ut tidigare

Gassendi lyckades observera Merkuriuspassagen med hjälp av astronomen Johannes Keplers tidigare uträkningar. Kepler hade räknat ut datumet för passagen men fick aldrig veta om han haft rätt då han dog 1630 ett år innan observationen.

Idag sker passagen mellan kl 13:35-16:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.