• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Chandrayaan-2 har lyft från södra Indien och är nu på väg till månen. Foto: Manish Swarup/AP/TT

Indiska rymdfarkosten nu på väg till månen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 på väg till månen. Den lyckade uppskjutningen gjordes vid klockan 14.43 lokal tid från ön Sriharikota i sydöstra Indien.

Under måndagseftermiddagen, lokal tid, samlades tusentals människor för att se uppskjutningen från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i sydöstra Indien. Den indiska rymdstyrelsen Isro skriver på Twitter att uppskjutningen har lyckats och att farkosten har tagit sig in i jordens omloppsbana.

Chandrayaan-2 skulle egentligen ha skjutits upp till månen den 15 juli, men på grund av en bränsleläcka fick man senarelägga uppskjutningen. Enligt indiska forskare ska problemet nu vara löst.

Fjärde nationen i rymden

Arbetet med den obemannade Chandrayaan-2 har pågått under närmare tio års tid. Däremot är kostnaden för rymdfarkosten ovanligt låg jämfört med liknande projekt tidigare. Prislappen för den Indienproducerade farkosten, månlandaren och sonden landade på runt 1,5 miljarder svenska kronor.

Indien kan nu bli det fjärde landet i världen som har skickat en raket till månen. Om det lyckas är planen att farkosten ska cirkulera runt månen under ett års tid. Landet planerar dessutom att skicka upp en bemannad rymdfarkost inom några år.

Ryssland, USA och Kina är de nationer som tidigare har lyckats skicka raketer till månen.

Uppskjutningen sker drygt 50 år efter Apollo 11:s månlandning 1969.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.