Läkemedelstillverkning förorenar vatten i Indien. Foto: TT

Läkemedel säljs utan miljökrav

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedel orsakar i vissa fall allvarliga miljöproblem. Men som konsument på apoteken har du ingen möjlighet att göra ett bra miljöval. Här är det bara lägsta priset som styr, trots att apoteken själva skulle vilja annorlunda.

Apoteken skulle själva vilja ställa miljökrav på läkemedelsbolagen, men får inte. 

– Det är staten som bestämmer vad vi ska sälja och till vilket pris, apoteken har ingen möjlighet att påverka, vilket vi skulle vilja ha, säger Robert Svanström på branschorganisationen Sveriges Apoteksförening. 

Många läkemedel har stor miljöpåverkan, framförallt i tillverkningsländer som Kina och Indien där vissa fabriker släpper ut sitt avfall helt orenat. Förutom kraftig miljöförstöring i området kring fabrikerna bidrar också utsläppen i vissa fall till ökad antibiotikaresistens. Ett problem som inte bara stannar lokalt. 

Inget bra miljöval

Till skillnad från i livsmedelsbutikerna kan du som konsument på apoteken inte göra ett bra miljöval. När du köper receptbelagda läkemedel idag blir du ofta hänvisad till den billigaste varianten av det aktuella läkemedlet, det så kallade generikautbytet. Systemet sparar stora belopp åt staten varje år. Men om ett läkemedelsföretag totalt struntar i miljön spelar det ingen roll. Det får sälja sina produkter ändå.

– Det viktigaste är ju att man tar den medicin som är bäst, men om två är likvärdiga så skulle man kunna ta in andra aspekter, och där är ju miljöhänsyn en väldigt viktig del, säger Robert Svanström på Sveriges Apoteksförening. 

Sjukhus bestämmer själva

Men det finns faktiskt platser där det redan idag går att få läkemedel som är utvalda för ha så liten miljöpåverkan som möjligt, och det är på sjukhusen. 

Sjukhusen sköts av landstingen och köper själva in, upphandlar, medicinen som ges till de patienter som är inlagda. När det är medicinskt möjligt så väljer de bort läkemedelsföretag som inte har ett aktivt miljöarbete. Det finns till och med en statlig myndighet som hjälper landstingen att göra upphandlingar med miljökrav.

Enligt Tomas Eriksson (MP), landstingspolitiker i Stockholm, är det en självklarhet att göra vad som går för att försöka påverka läkemedelsbranschen. 

– De här kemikalierna som läkemedlen består av har ju en miljöpåverkan, framförallt i länderna där de tillverkas, och vi har ett ansvar för att vår konsumtion har så liten negativ påverkan som möjligt, säger han bestämt.

Mesta säljs på apoteken 

Men omkring 80 procent av all receptbelagd medicin säljs på apoteken. Och där är situationen alltså helt annorlunda. Det är nu många som tycker att apoteken skulle få ställa miljökrav, eller åtminstone ta med miljöpåverkan som en faktor när det avgörs vilket läkemedel som är det som kunderna ska få i första hand. 

Flera olika utredningar har redan gjorts på området. EU-regler hindrar att Sverige ställer generella miljökrav på de läkemedel som godkänns, men det finns förslag som inte skulle bryta mot EU:s bestämmelser. Bland annat att genom en särskild premie göra det lättare för miljövänlig medicin att ”tävla” mot billiga läkemedel som är sämre för miljön.

Landstingspolitikern Tomas Eriksson (MP) är en av dem som tycker att det är dags för regeringen att göra något i frågan. 

– Vi har en regering med uttalade ambitioner på miljöområdet. Den här frågan har utretts om och om igen, nu är det dags att trycka på knappen, konstaterar han. 

Andra satsningar

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström svarar i en skriftlig kommentar till SVT att införande av olika nationella miljökrav på läkemedelsområdet kräver förändringar av EU-lagstiftningen.

– Regeringen arbetar dock för att sådana förändringar ska ske genom att driva den linjen mot EU-kommissionen och EU-parlamentet.

Det förslag som syftar till en förändring i systemet med läkemedelsförmånen, och som inte kräver en ändring i EU-regelverket, är fortfarande under beredning och regeringen har därmed inte tagit ställning till det.

– Ett genomförande förutsätter dock såväl både lagförändringar som att det finns modeller för att göra miljöbedömningar. Det skulle krävas resurser som i dag inte finns avsatta i budgeten, skriver Gabriel Wikström.

Han påpekar att regeringen däremot gjort andra angelägna miljösatsningar i de budgetar som presenterats inom mandatperioden.

Kan jag köpa miljövänliga läkemedel?

Det är inte helt enkelt i dag. Viss information finns i Fass, en sammanställning av läkemedelsfakta. Där har läkemedelsbolagen frivilligt lämnat en kortfattad förklaring. Men den är bara på substansnivå, det vill säga hur enskilda ingredienser påverkar miljön. Det går alltså inte att jämföra olika märken av samma slags medicin.

Källa: Sveriges Apoteksförening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.