Foto: SVT.

It-ministern imponerad över svenskarna på mässan

Uppdaterad
Publicerad

”De startups vi ser här överbevisar alla som haft minsta lilla tvekan om att Sverige och Stockholm är den främsta startupscenen efter Silicon Valley”. Det säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) när SVT Nyheter träffar honom på mobilmässan i Barcelona.

Det är första gången som Mehmet Kaplan besöker den stora mobilmässan i Barcelona.

– När man väl är här så inser man hur mycket framtid detta är. Digitalisering är faktiskt svaret på många frågor och Sverige är ett fantastiskt land på detta.

Mobilmässan i Barcelona

”Framtidens Spotify”

Mehmet Kaplan ska snart inviga den svenska montern på mobilmässan. En monter där 25 svenska företag, både gamla och nya, trängs för att nätverka och visa upp sina produkter och tjänster.

Kunder ska vinnas, kontakter ska knytas och investerare ska övertygas.

Och han är imponerad.

– Här kan vi ha framtida motsvarigheter till Mojang, Klarna, Skype och Spotify. Med rätt stöd kan de ta det viktiga steget och därmed skapa nya jobb och innovationer, säger Mehmet Kaplan.

”Tekniken måste kunna användas”

Annars talar it-ministern gärna om 5G och den teknik som ska ge oss smarta städer i framtiden.

– Den låga fördröjning som 5G kan ge oss gör att vi kan följa varuleveranser, kollektivtrafik och människors rörelsemönster mycket exakt. Detta  kan ge oss både smartare och mer hållbara städer.

Mehmet Kaplan framhärdar att tekniken, hur spännande den än är, till syvende och sist måste vara användbar på riktigt. Användarnyttan måste komma i första hand.

Kräver nytänkande

Men allt är inte frid och fröjd.

Det offentliga it-Sverige har sackat efter och regeringen tar nu fram en ny digital strategi, som ska vara klar senare i år. Den nuvarande har hela sju år på nacken. Allt för lång tid inom ett område som utvecklas så snabbt, menar ministern.

Som bostadsminister är också Mehmet Kaplan väl medveten om att den svenska bostadsbristen är ett problem för både mogna företag och startups inom it-sektorn.

– Det är en jätteutmaning. Och vi vill ta fram hyresrätter med rimliga hyror, så den kompetens som företagen efterfrågar har någonstans att bo.

En annan fråga som ligger på ministerns bord och som fick stor uppmärksamhet är digitaliseringskommissionens förslag om att kvinnor som studerar på it-utbildningar ska få sina studielån avskrivna.

Man har nu bestämt att förslaget ska gå ut på remiss, så var det landar vet vi först nästa år.

– Det fanns saker folk gillade och ogillade med förslaget. Det förstod man på de reaktioner som kom. Därför ska det ut på remiss nu.  

Selfies med gester

Ett av alla företag som Mehmet Kaplan imponerats av i den svenska montern är Malmöföretaget Crunchfish, som utvecklar mjukvara för att styra mobiler, tv-skärmar och surfplattor med handrörelser.

Man säljer redan sin produkt till mobiltillverkare i Asien, främst Kina, och många är de besökare som vill testa företagets teknik.

Carl Tönsgård, är operativ chef på Crunchfish, och visar hur man med handrörelser kan bläddra på en surfplatta utan att röra den, eller ta selfies utan att röra telefonen.

– Om man har händerna fulla när man monterar möbler eller lagar mat, kan det vara bra att bläddra i en ritning eller i ett recept genom att svepa med handen ovanför sin enhet.

Snabbare familjehem för ensamkommande

I en annan monter står Anders Jonson från Securemailbox, som på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram en säker plattform där kommuner och privatpersoner kan hitta varandra för att erbjuda familjehem till ensamkommande flyktingbarn.

Bland annat kan man göra ett test där man får en uppfattning om vad det innebär att vara ett familjehem.

– Det handlar faktiskt om att det här är ett barn man ska ta hand om och som ska bli en del av ens familj, säger Anders Jonson.

När väl ansökningarna kommer in kan exempelvis kommuner som redan har lämpliga familjehem dela med sig av kontakter till grannkommuner som saknar hem.

Till hösten ska alla Sveriges kommuner vara anslutna till tjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilmässan i Barcelona

Mer i ämnet