I byn Vo Euganeo, väster om Venedig bodde italiens första dödsoffer,78-åringen Adriano Trevisan. Han dog efter att han varit inlagd på sjukhus för en långvarig lunginflammation. Eftersom han inte varit i Kina tog det flera dagar innan han testades för corona men när svaret kom visade sig han bära på viruset.
Det blev statskottet för ett forskningsexperiment lett av Andrea Crisanti, professor vid universitet i Padua. Hela den lilla byns befolkning på cirka 3 300 invånare testades två gånger inom ett spann på tio dagar – oberoende om de visade symptom eller inte.
Smittade uppgavs sakna symptom
Efter första omgången av tester konstaterades att tre procent av byns befolkning var smittade, cirka 100 personer. Mellan 50 och 75 procent av dessa uppgav att de hade inga eller diffusa symptom.
Alla som testats positivt isolerades liksom alla personer som de träffat. Efter nio dagar genomfördes en ny testrunda. Andelen smittade utanför den isolerade gruppen hade då sjunkit till 0,3 procent.
Sex personer var fortfarande smittade utan att visa symptom och hölls kvar i karantän. Enligt professor Andrea Crisanti var det isoleringen av just dessa sex personer som var nyckeln till att utbrottet i Vo Euganeo kunde stoppas.
Ifrågasätts som en lokal rapport med brister
Enligt Sergio Romagnani vid universitetet i Florens visar studien att även personer som inte upplever symptom kan smitta. Han menar också att så många som möjligt måste testas, och fler sättas i karantän.
Den italienska rapportens kvalitet har dock ifrågasatts av forskare och experter på andra håll i världen. Anders Tegnell på svenska Folkhälsomyndigheten dömer ut den italienska rapporten som liten och lokal. Han säger till SVT att det är beklagligt att det nu kommer rapporter som ”aldrig skulle publicerats under normala omständigheter”.