Jupiter, som är den största planeten i vårt solsystem, beter sig inte riktigt som forskarna hade trott. Mätningar som NASA:s rymdfarkost Juno har gjort tidigare visade att Jupiter har ett väldigt starkt magnetfält. Dessutom har planeten något som liknar vårt norrsken. Forskarna har trott att det skulle påminna mer om jordens norrsken än vad det nu visar sig göra.
De nya observationerna kommer från rymdfarkosten Juno, som sköts upp i augusti 2011 och som sedan något år har legat i omloppsbana runt Jupiter. Farkostens uppgift är bland annat att studera planetens nordpol och sydpol.
Beter sig på annat sätt
Tidigare i år rapporterade SVT om mätningar som visar på Jupiters starka magnetfält. En studie som publiceras i tidskriften Nature avslöjar nu att Jupiters motsvarighet till vårt norrsken beter sig väldigt annorlunda.
– Det som är roligt med den här studien är att det där med norrsken inte är samma grej som på jorden, säger Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik.
Norrsken och sydsken är ett ljusfenomen på himlen som uppstår när energirika elektroner från rymden faller in mot jordatmosfärens övre del. Att norrsken och sydsken även finns på Jupiter är välkänt, men inte att det beter sig på ett annat sätt.
Oklart vad som skiljer
Anders Eriksson jämför det här ljusfenomenet på jorden och även på Jupiter med hur en gammal tjock-tv fungerar.
– I en gammal tjock-tv skjuter en elektronkanon elektroner mot glasrutan och när de träffar glasrutan så blir det ljus. Norrsken fungerar i princip likadant, säger Anders Eriksson.
Men nu visar de nya observationerna att processen ser olika ut på jorden och Jupiter. Antingen är det elektronkanonen som är annorlunda eller så är det något som händer på vägen, enligt Anders Eriksson.
Fortsatt undersökning
Resultaten är intressanta för den kommande europeiska obemannade rymdexpeditionen Juice som ska åka till Jupiter. Forskare vid det statliga institutet för rymdfysik bygger instrument som ska bidra i det fortsatta arbetet med att utforska Jupiter. Anders Eriksson har stora förhoppningar inför den kommande expeditionen.
– Jupiter är vår värstingplanet, den är störst, har starkast magnetfält och har starkast norrsken. Juno har bra instrument men med Juice kommer vi ha mycket mer. Med Juice kan vi göra noggrannare undersökningar av hur elektronkanonen som orsakar norrskenet fungerar, säger Anders Eriksson.